Петък, 23 Апр 2021
    
Бургас

Надграждат системата, спасила Бургас от водно бедствие

  18.01.2021 17:41  
Надграждат системата, спасила Бургас от водно бедствие

Кметът Димитър Николов ще предложи да се включат още рискови точки

Необходима е единна такава за цялата област

 

Георги РУСИНОВ

 

След продължилите няколко денонощия обилни валежи над Бургас и региона едно нещо за пореден път стана ясно. Системата за ранно оповестяване при наводнения на морската община доказа своята ефективност и не се стигна до сериозно водно бедствие. Благодарение на нея администрацията успя да реагира бързо в критичния вторник и да евакуира 20 семейства от Черниците, където рано сутринта в 5:30 часа нивата на река Маринка бяха критични. Датчиците светнаха в червено и за река Отманлийска край Ченгене скеле и спешно багери бяха изпратени да разчистят натрупаните наноси.

„Системата за ранно оповестяване при наводнения доказа своята ефективност и благодарение на нея предприехме незабавни действия. Това ми дава основание да я разширим още тази година с нови датчици“, заяви кметът на община Бургас Димитър Николов.

От администрацията отговориха за „Черноморски фар“, че новите 4-5 точки, с които ще се надгради системата, ще са на територията на общината, а кметът ще ги предложи в проекта за Бюджет 2021. Това са Равнец, Извор, Черниците, Ченгене скеле, Твърдица и Димчево. Обикновено при силни валежи това са критичните места в общината с риск от наводнения.

Какво представлява всъщност системата? 24/7 в общинския център за видеонаблюдение се следят 12 реки и 7 язовира, при които има инсталирани датчици, отчитащи нивата им. Дежурните в центъра имат и пряко наблюдение чрез видеокамери в районите. Така се избегна практиката отпреди това служители на УКОРС да ходят на терен и тепърва да отчитат данни при силни валежи.

До създаването й се стигна след големите наводнения през 2014-а. При фаталното водно бедствие в общините Камено и Бургас през 2017-а, където доведе дори до загуба на човешки животи, а стотици семейства изгубиха покъщнината си, именно отново тази система помогна на бургаската администрация да реагира бързо. Затова и в морската община се стигна само до материални щети на няколко места.

Тук изниква и въпросът не е ли необходима такава система и в останалите общини в областта. Частично бургаската помага на пограничните общини, но това не е достатъчно. След събитията от 2014-а и 2017-а е сигурно, че и другите общини трябва да имат такива системи. Експерти твърдят, че с достатъчно финансиране от тяхна страна или от държавата, бургаската може от общинска да се превърне в областна система за ранно предупреждение при наводнения.

Всеки гражданин на община Бургас може да следи данните, които тя отчита, в приложението Smart Burgas. 


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати