Вторник, 26 Яну 2021
    
Култура

Проектът за реставрация на къщата на Шагунов вече е в София

  12.01.2021 11:44  
Проектът за реставрация на къщата на Шагунов вече е в София

Ина ПЕТРОВА

Техническият инвестиционен проект за реставрация и адаптация на къщата на композитора Георги Шагунов вече е в столицата. Проектът е внесен за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство. Това е част от процедурата за превръщане на рушащата се в момента къща в Дом на музиката. Идеята дойде от сдружение „Общество за духовни изяви“, което от няколко години се бори за реализирането й. Подкрепа за нея дава и общината.

„Беше избран изпълнител на проекта, това е едно дружество, което е обединение от две фирми – „Термал инженеринг“ и „Билдникс“. То изготви техническия инвестиционен проект, който през октомври беше предаден на Община Бургас. Мина през различните структури в общината и след това през ноември цялата проектна документация бе внесена в Националния институт за недвижимо културно наследство за съгласуване“, поясни началникът на отдел „Култура“ в Общината Петър Парушев.

Следващата стъпка е проектът отново да се върне в Бургас, където ще бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на строителните дейности. Колко време ще отнеме съгласуването в столицата и колко строителството, засега експертите не се наемат да прогнозират. Не конкретизират и колко средства е готова да задели общината за реконструкцията на рушащата се в момента къща на ул. „Филип Кутев“ и превръщането й в културно средище в Бургас. В нея именитият композитор и капелмайстор на 24-и Черноморски пехотен полк е творил голяма част от произведенията си. В наследство от него са останали над 1500 произведения от всички жанрове. Негово дело е Химнът на независимостта, който записва за няколко часа след вестта за обявяването й.