Неделя, 11 Апр 2021
    

Ръст в продажбите на домашни любимци в Бургас по време на пандемията

  11.01.2021 16:45  
Ръст в продажбите на домашни любимци в Бургас по време на пандемията

Михаил КОЛЕВ

 

Ръст в продажбата на домашни любимци отчитат зоомагазините в Бургас по време на пандемия. В дни, когато повечето хора са без работа и затворени у дома, пазейки се от коронавируса, скуката и депресивните състояния са все по-често срещани. Затова и много бургазлии решават да борят проблеми, взимайки си животно вкъщи, с което да разнообразят ежедневието си.

Сред най-предпочитаните любимци са папагалите, разкрива Димитър, който работи в един от зоомагазините в центъра на морския град. Според него това се дължи на сравнително ниската им цена, не се изискват чак толкова грижи при отглеждането им, както и ангажимента да бъдат разхождани навън или да заемат по-голяма пространство.

„При нас идват всякакви хора, които си признават, че си търсят животино, провокирани от пандемията. Съветваме ги намясто, както и сега, че това си е ангажимент и не трябва да става току-така, тъй като обстановката с коронавирус рано или късно ще отмине, но домашният любимец си остава. След папагалите, най-често закупувани са и рибките”, допълва той.

Елена, която работи в друг зоомагазин в Бургас, но продаващ само храни и аксесоари, също споделя, че при разговори с нейни колеги, се забелязва подобна тенденция. Бургазлийката отчита покачване в закупуването на храните и аксесоарите за животните по време на пандемичната обстановка, особено покрай коледните празници.

Тя обаче съветва хората, които обмислят да си вземат каквкото и да е животно, да преценят имат ли нужното време, условия и финанси, за да отблеждат домашен любимец. Според нея животните не трябва да се намират в магазини, а в развъдници или приюти, тъй като условията там са далеч по-добри.

„Всичко обаче опира до самосъзнанието на самия човек. Забелязвам, че масово хората просто търсят някакво животно, но без да знаят какво и дали са готови за отглеждането му. За мен това е несериозно. Все пак това е същество, което ще живее в дома им и трябва да знаят дали биха се справили. Първо нещата се обмислят и тогава се тръгва да се купува каквото и да е било животно”, казва още тя.

Една от най-често срещаните причини за закупуването на животно е желанието родителите да угодят на своите деца. Хората от бранша в Бургас са категорични, че в семейства, чиито деца са на възраст от 4 до 10 години, то грижите за домашния любимец ще е изцяло на родителите.

„Нашата цел е не само да търсим печалбарство, а преди всичко да информираме клиентите. Наблюденията са ми, че в последните години бургазлии стават по-сериозно ангажирани спрямо домашните любимци, но тази тенденция за съжаление върви много бавно. Много често едно животно се купува просто ей така, а после собствениците му го продават, подаравят или изоставят”, казва още Елена.

Освен в зоомагазините в града, в общинския приют за осиновяване на кучета също имаше засилен интерес към осиновяване на четириногите в периода март-декември 2020. През лятото бе организирана и кампания за осиновяване на 10 безстопанствени кучета от приюта край местността „Пода”, като накрая 8 от тях намериха свои стопани и това бе доста добър и показателен резултат.

Американската асоциация на производителите на продукти за домашни любимци прогнозира, че Северна и Южна Америка са похарчили рекордните 99 млрд. долара през 2020 година за всичко за животните у дома – от храна до ветеринарна грижа. Онлайн продажбите на храна за домашни любимци в САЩ са скочили със 77% през първата вълна на пандемията годишна база. Продуктите за животни бяха едни от най-големите категории подаръци този сезон, сочи проучване на консултантската компания Deloitte. Средната сума, която анкетираните са похарчили за такива стоки, е 90 долара.

Могат ли домашните любимци да са носители на заразата и възможно ли е да ни разболеят от COVID-19?

До този момент не съществува научно доказателство, че домашните животни могат да заболеят или да бъдат прeносители на COVID-19. Въпреки докладван един случай в Китай, където куче даде позитивен тест за COVID-19, пред тази новина седят много въпроси, макар тя бързо да вкара в разговорите за пандемията и домашните любимци. Науката, обединена в становищата на Световна Здравна Организация и Световна Ветеринарна Асоциация за Дребни Животни отхвърля възможността домашите любимци да са участници в разпространението на COVID-19. Шейла МакКлеланд, основателка на благотворителна организация за защита на животните в Хонконг (LAP), в писмо до властите в Хонконг казва:

„Настоящите доказателства показват, че кучетата не са по-сериозен риск за разпространение (на коронавирус), отколкото неодушевените предмети като дръжките на вратите”.

В заключение може да се каже, че домашните любимци не крият риск от пренасяне на коронавируса, изключително търсени са в трудните времена за всички ни, когато освен физически, трябва да оцелеем и психически, но отговорността към тях трябва да бъде много сериозна, а не да бъдат взети с цел запълване на време, разсейване или угода на деца, призовават търговците в зоомагазините.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Мнения
Инж. Фотинка Въргова, вр.и.д. директор на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“: Работодателските организации предпочитат нашите ученици
  09.01.2021 15:36      

Фотинка Въргова е родена в Бургас през 1970 година. Средно специално образование полу