Неделя, 11 Апр 2021
    
Бургас Общество

В Бургаско през новата година: Важни проекти започват в общините

  10.01.2021 17:02  
В Бургаско през новата година: Важни проекти започват в общините

Борбата със сушата продължава

В трудната 2020-а инфраструктурата не спря да се развива

 

Георги РУСИНОВ

 

Важни проекти ще започнат общините в Бургаско през новата 2021-ва година. Надеждите на администрациите са, че кризата с коронавируса постепенно ще отмине и ще може да се фокусират върху другите значими теми за живота на жителите на областта. Определено икономическите последствия от пандемията ще се усетят, но има проблеми, които трябва да се решат изключително бързо.

 

Мегапроектът на ВиК-Бургас решава проблемите с безводието

 

През лятото на 2020-а бе подписан изключително важен договор. Този за интегрирания воден проект на област Бургас. Благодарение на него и на предложение на директора на ВиК дружеството инж. Ганчо Тенев проблемите със сушата в областта и загубите на вода ще се решат кардинално. Такова мнение изрази самият министър Емил Димитров – Ревизоро в Бургас, когато присъства за подписването на договора за интегрирания проект на стойност 459,3 млн. лв. Той е финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ и е най-мащабният воден проект за областта.

„Това ще помогне тук, в регионален мащаб, цялото Черноморие да е осигурено за много години напред. Когато имаш трета година суша, когато язовирите имат вода за 1-2 години, разбира се, че ще се опиташ да намалиш потреблението, загубите. Мога със сигурност да ви кажа, че докато трае мандатът на това правителство, хич да не си мръдна пръста, Бургас за тези питейно-битови цели, от тези 52 язовира, ще има навсякъде вода. Може някъде да няма за земеделци, другаде за промишленост, но за питейно-битови цели ще има“, увери екоминистърът през лятото.

За да има дълготраен ефект за областта, както спомена още в началото, Димитров похвали директора на ВиК инж. Генчо Тенев, който му предложил много разумно решение. Самият Генчев обаче отказа да отговори на въпрос на „Черноморски фар“ дали става въпрос за изцяло нов водоем, или друга идея.

Наш репортер тогава попита шефа на ВиК и дали се очаква намаляване на загубите, които в момента са около 50%.

„Аз имам някакви проектни нива, но няма смисъл да ги споменавам. Надявам се, че след като подменим мрежата, ще ви дадем точни числа и ще видите колко е. Предполагаемите числа не е хубаво да се споменават, защото можем и да не ги постигнем. Нека изпълним първо проекта“, лаконично отказа отговор и на този въпрос инж. Тенев.

В следващите месеци се оказа, че новото решение всъщност е нещо, което е предвидено много отдавна – включването на язовирите „Порой“ и „Ахелой“ към деривацията на „Камчия“ (б.а. четете напред в текста).

„Такива инициативи не може да не подкрепи човек. Нямате проблем нито за тази година, нито за догодина. Това не означава, че не трябва да пестим, или да дадем водата ви на Северното Черноморие. Напротив, всички ще трябва да ограничат потреблението. Ограничили сме го и в Бургас. Опитваме се там, където водата може да стигне за една година, да стигне за две. Там където е за две, да стигне за четири. Сега е моментът, защото виждаме, че кризата може да продължи по-дълго“, коментира пък министър Димитров.

Той изрази категоричност, че ако след 10-15 години настъпят трудни времена, то областта ще е подготвена и няма да усети никаква криза.

„Не гледам само в кръгозора на мандата си, а и занапред. Вашият язовир (б.а. „Камчия“) е много хубав горе, но не върви трета година. Това не означава, че водата е свършила, а че не я съхраняваме добре. Тази година няма да имате проблем със сушата“, обясни още тогава Димитров и допълни:

„Бургас ме изненада с безкрайната си амбиция. Ганчо Тенев е единственият директор на ВиК, който направи предложение за дълготрайно решение за водоснабдяване на цялото Черноморие за десет години напред. Благодаря на ВиК, че дойдоха с такъв великолепен продукт. Радвам се, че имам възможност да им съдействам“, заяви министър Димитров при подписването на договора.

Проектът предвижда реконструкция и рехабилитация на съществуващата ВиК структура, и изграждане на нови системи и съоръжения в тринадесет агломерации – Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец.

C ycпeшнoтo му изпълнeниe 324 566 жители ще имат достъп до подобрено пречистване на отпадъчните води, а 279 011 жители ще се ползват от подобрени услуги във водоснабдяването.

Дейностите по проекта включват реконструкция на над 158 км водопроводна и 22 км канализационна мрежа, както и изграждане на над 80 км нова ВиК мрежа. Предвидено е строителството на една нова пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) в Карнобат и реконструиране на ПСОВ-Бургас, ПСОВ-Меден рудник и ПСОВ-Обзор. Ще бъдат реконструирани две пречиствателни станции за питейни води - ПСПВ Камчия и ПСПВ Ясна Поляна.

В обхвата на проекта се включва надграждане на SCADA система и изграждане на GIS система за обособената територия на „ВиК“ ЕАД гр. Бургас. Системите ще са част от интелигентна измервателна инфраструктура за мониторинг на потреблението на вода с цел оптимизиране на мрежовите операции и ефективността в реално време.

Срокът за изпълнение на дейностите по проекта е 43 месеца. Работата започва постепенно с изпълнение на част от гореописаните обекти.

 

Месеци по-късно заплахата от суша дойде

 

Месеци по-късно заплахата от суша в областта заради ниските нива на язовир „Камчия“ дойде. Въпреки че при подписването на договора за мегапроекта на ВиК-Бургас всичко изглеждаше розово, то малко след това екоминистърът Емил Димитров предупреди, че Черноморието е заплашено от суша за следващия сезон, ако ниските нива на „Камчия“ се запазят такива. Още тогава се заговори за алтернативното решение язовирите „Порой“ и „Ахелой“ да бъдат включени към деривацията на „Камчия“, за да подпомогнат многохилядното население. „Черноморски фар“ пръв повдигна въпроса със сушата в Бургаско още през януари 2020-а. Тогава в подробно описан материал изданието ни припомни позабравения план за двата язовира като алтернативно решение.

През ноември Димитров напомни и отново заяви, че областта е изправена пред водна криза. Стигна се дотам, че между София и Бургас прехвърчаха искри по темата. Общинските съветници на БСП в морския град свикаха извънредно заседание на Общински съвет, за да поискат от Димитров обяснение за думите му, че в Бургас нищо не се върши. В същия ден обаче Димитров бе в морския град на затворена за медиите среща, след която стана ясно, че се работи по внедряването на язовирите „Порой“ и „Ахелой“ към деривацията на „Камчия“. Местните парламентьори останаха разочаровани, че Димитров не взе участие в заседанието, за да им разясни какво толкова го притеснява.

В началото на декември двата имота бяха прехвърлени на областния управител Вълчо Чолаков. Тогава той обясни, че процедурите са били задвижени много преди изказването на Емил Димитров, че нищо не се прави.

Шефът на ВиК-Бургас Ганчо Тенев малко след това заяви, че не могат да бъдат изпълнени всички дейности по изграждането на деривацията между „Порой“ и „Ахелой“ към язовир „Камчия“, но може да се реализира „голямата част“. Трябва да се изградят общо 10 километра водопровод и три помпени станции, но първата задача, с която ще се заеме ВиК дружеството, е укрепването на стените на двата язовира, за да няма голяма загуба на вода.

Средствата за изграждането на язовирите - 60 милиона лева, са осигурени, а областният управител на Бургас не очаква да има спънки по процедурите за реализацията на проекта. Само дни след началото на новата 2021-ва обаче от страна на Емил Димитров дойде нова атака срещу Бургас. Този път и Варна отнесе критики.

Министър Емил Димитров обвини морската столица в 11-месечно бездействие, след като операторът бил предупреден още миналия февруари, че ако не предприеме мерки за алтернативно водозахранване, язовир „Камчия“ ще може да им осигурява вода само до май 2021 година.

„11 месеца в графика пише, че предстоят ограничения във връзка с това, че за Бургас няма да има вода. Никой от Бургас не е дошъл тук, никой от Варна не е дошъл тук", каза министърът в ефира на БНТ.

В графика за този януари той е написал, че от миналия февруари предупрежденията са вече 11. Водата е паднала и сега, когато трябва да се наложат ограничения, те искат още една година. 

Той припомни, още през януари е казано, че Варна трябва да предприеме действия за алтернативно захранване като има две възможности - язовир „Цонево“ и язовир „Девня“. Министърът обясни, че е събрал представители от двата морски града, по указание на премиера, на 1 декември в Бургас. Варненци са казали, че са солидарни и са си похарчили водата за 10 дни.

"Създадоха криза, едва ли не за Нова година да няма вода и ние от водата за Бургас дадохме още 1 милион на Варна", обясни Димитров.

Бургас искат да усвоят 640 милиона за воден цикъл, а до момента за 60 дни не могат да направят 6 км тръби, каза министърът. По негово мнение, на 20 февруари, като няма водопровод, ще е късно. 

„Ако ние не направим водопровода до 20-и, аз не искам да съм на мястото на Бургас на избори. Аз им казах - ще стане това като с Перник. Ние имаме вода, но не я управляваме добре", смята министърът.

 

Държавата развързва кесията за инфраструктурни обекти в Бургас и още шест общини

 

Важни инфраструктурни проекти ще бъдат реализирани на територията на Бургаска област, след като на заседание на Министерски съвет през декември бяха отпуснати необходимите средства.

„Всички финансирани проекти са важни за жителите на населените места. С колегите ми, народни представители, сме се запознали лично с необходимостта за всеки един от тях. Важно е, че въпреки сложната ситуация те ще се осъществят“, коментира областният лидер на ГЕРБ и депутат Димитър Бойчев.

За община Бургас се отпускат 4 898 000 лв. за ремонт на общинска пътна мрежа, в това число и за доизграждане на улица към многофункционалната спортна зала „Арена Бургас“. Поради различни обстоятелства и тази година не се спази срокът за изпълнение на бъдещото спортно бижу в Бургас.

Община Айтос ще получи 1 310 000 лв. за благоустрояване на градска градина, изграждане на спортна площадка и кът за фитнес в самия град Айтос. Предвидени са и 1 350 000 лв. за ремонт на уличната мрежа на селата в общината. Десет хиляди лв. ще отидат в с. Карагеоргиево за изграждане на детска площадка в детска градина. Карагеоргиево е едно от най-големите села на територията на община Айтос. В него живеят много млади хора с малки деца и изграждането на такава площадка е от голяма необходимост.

В община Малко Търново ще се ремонтират седем улици в самия град на стойност 800 000 лв.

Предвидени са средства и за община Поморие - 1 000 000 лв. за ремонт и благоустрояване на улици и площадно пространство в Каблешково.

С близо 415 000 лв. ще се извърши разширение на сградата на детската градина в с. Черни връх, община Камено. Това би стимулирало увеличение на постоянно живущите в района. Желаещите родители да запишат децата си там за 2020 – 2021-ва са над 36, но към момента има място само за 29 легла.

Община Средец получава близо 432 000 лв. за ремонт на улица „Бачо Киро“ в Средец. Това е една от основните и важни пътни артерии в населеното място. Там ще наблегнат и по завършването на реконструкцията на бившия Военен клуб и ремонт и модернизиране на сградата на читалището в Дебелт. Проектите са на стойност 300 000 лв. и са по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция. Ремонт ще има и на СУ „Кирил и Методий“ като парите – около 1 млн. лв., идват по Оперативната програма за селските райони. С пари от общината продължават и ремонти на улици и междуселски пътища.

За община Сунгурларе са предвидени 200 000 лв. за ремонт и оборудване на Народно читалище „Светлина 1920“ в с. Лозарево. През 2020 г. читалището навърши 100 години от създаването си. То се посещава от самодейци от танцов състав, певческа група, а селото е едно от най-големите и оживени в общината.

В община Руен също през 2020-а се реализираха много проекти с финансирането, както на държавата, така и на общината. В планинската община, която е и с най-много населени места, се набляга предимно на инфраструктурата. Тази година руенци ще очакват да приключи жизненоважният ремонт на пътя Айтос-Провадия, който минава през цялата територия на общината. Този ремонт е от стратегическо значение за цялата страна, тъй като е най-удобната връзка между Северна и Южна България. След многократни спънки през 2020-а, той все пак стартира, като лично премиерът Бойко Борисов отиде да инспектира дейностите там.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Мнения
Инж. Фотинка Въргова, вр.и.д. директор на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“: Работодателските организации предпочитат нашите ученици
  09.01.2021 15:36      

Фотинка Въргова е родена в Бургас през 1970 година. Средно специално образование полу