Неделя, 11 Апр 2021
    
Общество

Брутално в Америка: Четирима души загинаха и 57 са арестувани при протести в Капитолия

  07.01.2021 10:14  
Брутално в Америка: Четирима души загинаха и 57 са арестувани при протести в Капитолия

Гневни привърженици на президента Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия, като крещяха и развяваха американски знамена, принуждавайки полицията да затвори сградата. Жена беше простреляна в гърдите на територията на Капитолия и часове по-късно почина, съобщава Си Ен Ен.

Привържениците на президента Доналд Тръмп са недоволни от процедурата по окончателното одобряване на Джо Байдън за победител в президентските избори.

Според Би Би Си полицията е влязла в сградата въоръжена. Говорителка на Белия дом заяви, че на Капитолия е изпратена Националната гвардия.

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън поиска Доналд Тръмп да се появи незабавно в национален ефир и "да изпълни клетвата си" като призове за мир.

"Това не е несъгласие, това са безредици. Тръмп да сложи край на тази обсада", отсече Байдън.

 „Думите на президента имат значение, независимо колко добър или лош е този президент. В най-добрия случай думите на президент могат да вдъхновят. В най-лошия случай те могат да подстрекават. Затова призовавам президента Тръмп да се появи в национален ефир сега, за да изпълни клетвата си и да защити Конституцията и да поиска прекратяване на тази обсада“, добави Байдън в обръщение към американците. 

По-късно стана ясно, че четирима души са починали по време на насилствената окупация на сградата на Конгреса във Вашингтон от привърженици на президента Доналд Тръмп в сряда, съобщи началникът на полицията в американската столица Робърт Конти, предаде Асошиейтед прес.

Той уточни, че в тях са включени жена, която е била застреляна от полицията на Капитолия, и още трима, които са починали "при спешни медицински случаи".

Българи се организираха и заминаха за Вашингтон, за да се включат в протестите. Това заяви в ефира на „Здравей, България” журналистът Евгени Веселинов. Организацията се случвала основно в социалните мрежи.

„Днес ми се обади собственик на компания, който оказа пълно съдействие на нашите сънародници. Готов е да им занесе храна в хотелите, да даде подслон”, добави той.

Според него изборите в САЩ са предизвикали разделение както между американците, така и между българите.

„Невероятно разделение, включват се и обиди. Действително това е отражение на случващото се на изборите. Моето мнение е, че няма да се случи нищо. Тръмп имаше изказване, с което ги призова да се приберат, и всичко свърши. Това са хора, които са научени да се съобразяват с управляващите”, обясни Веселинов.

 

Източник: Нова ТВ


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Мнения
Инж. Фотинка Въргова, вр.и.д. директор на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“: Работодателските организации предпочитат нашите ученици
  09.01.2021 15:36      

Фотинка Въргова е родена в Бургас през 1970 година. Средно специално образование полу