Събота, 01 Яну 2022
    
Бургас

Проф. Ангелов: Ще настоявам мерките да останат същите и след 21 декември

  14.12.2020 10:36  
Проф. Ангелов: Ще настоявам мерките да останат същите и след 21 декември

"Много е рано да говорим за разхлабването на мерките. Ще направим подробен анализ и тогава ще можем да вземем решение - кои мерки да разхлабим, ако изобщо разхлабваме. Като министър на здравеопазването ще настоявам мерките да останат същите и след 21 декември, защото всеки един човешки живот е важен". Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на проверка в БЧК.

„Всички мерки трябва да бъдат синхронизирани. Нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворени и след 21 декември. Училищата и детските градини могат да се отворят и след Нова година, защото предстоят празници. Трябва да вземем решение за ресторантите и големите търговски обекти. Настоявам всичко да бъде максимално сигурно за българските граждани. Цената от 150 загубили живота си души е твърде голяма“, добави проф. Ангелов.

Той и заместник-министър Слави Пачалов провериха наличните количества на антигенни тестове и на предпазни средства за медицински персонал в страната.

„Близо 1 милион и 200 хиляди антигенни теста ще достигнат до всички болници до края на тази седмица", заяви проф. Ангелов.

Той добави, че комисията работи по процедурата за признаването на този тип тестове. След като тя приключи работа, хората с клинична картина и положителен антигенен тест ще бъдат включвани в статистиката.

По негови думи в много държави този тип тестове не се признават.

"Ние много държим на наличието на симптоматика. Бързият антигенен тест също ще помогне, за да можем да говорим за COVID-19 заболяване. Когато приравним тестовете - пациентите, които имат положителен антигенен тест и клинична картина, ще попадат в хипотезата на пациент с доказан коронавирус. Неговите контакти от първи ред ще трябва да бъдат карантинирани. Личните лекари ще могат да правят антигенни тестове и да насочват към извършването им с направленията, които издават към този момент", обясни той.

Относно предпазните средства той увери, че те ще достигнат до всички РЗИ-та в страната.

Днес в 16 часа директорите на РЗИ ще бъдат при мен на среща. След нея ще видим какъв е процентът на пожелалите да се ваксинират медици. Той варира между 20 до 48%. Проф. Ангелов изяви желание да е първият ваксиниран и добави, че това е отговорност на всеки един лекар.

"Благодарение на ваксините сме преминали през много инфекции, които са довели до загубата на много животи. Аз не попадам в първата фаза, защото не съм лекар на първа линия. С този акт обаче искам да покажа на всички български граждани, че ваксината е безопасна и ефективна. Гражданите трябва да бъдат спокойни. Ваксината която ще си поставят е минала всички фази на клиничните изследвания. Тя ще ни спаси от заразата. Надявам се да бъда първият ваксиниран у нас", коментира проф. Ангелов.

Глътка надежда давал фактът, че заболеваемостта е паднала под 600 души на 100 хиляди население.

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Стефан Янев: Внасяме плана за възстановяване в ЕК до 15 октомври
  02.10.2021 12:50      

Планът за възстановяване ще бъде внесен в ЕК до 15 октомври. Това стана ясно от думите на премиер