Петък, 12 Мар 2021
    
Бизнес

Работните лаптопи – нови и втора ръка, изчезнаха от пазара

  09.12.2020 15:43  
Работните лаптопи – нови и втора ръка, изчезнаха от пазара

COVID-19 и онлайн обучението са причината за това

 

Георги РУСИНОВ

 

Лаптопи, били те нови или втора ръка, изчезнаха от пазара. До странната ситуация в 21-ви век да няма техника за продаване се стигна след първия локдаун заради пандемията от COVID-19. Важно да се отбележи е, че става въпрос за най-често срещаните лаптопи – нисък и среден клас за работа. Високите класове и гейминг лаптопите се намират в онлайн магазините, показа справка на изданието.

Бургазлийката Росица Цонева е собственик на магазин за компютърна техника. Тя потвърди пред репортер на „Черноморски фар“, че в действителност в момента лаптопите липсват на пазара.

„Проблемът с липсата на лаптопи не е в това, че при нас има някакво голямо търсене. Проблемът е в световен мащаб. Производителите на матрици и процесори не могат да смогнат с производство и изпълняват поръчки още от първия локдаун. В България пазарът в крайна сметка е много малък. Ако тук поръчаме 10 000 лаптопа на китайците, хич няма да сме приоритет като едни САЩ например, където ще са поръчали 200 000 лаптопа. Приоритетни са големите пазари“, обясни тя.

Цонева добави, че по принцип по това време на годината тя и колегите й имат страшно много работа заради празниците. Сега обаче лаптопи се държали под щанда, както едно време бананите.

„Аз в момента имам един лаптоп и го пазя евентуално за редовен клиент. Чувствам се като лелката от магазина едно време, която пазеше банани за свои хора. Сега не можем да удовлетворим клиента, който идва и иска лаптоп. Първо няма какво да му предложиш като модели, а нямаш и наличност. Не можеш да обещаеш дори, че след 5 дена ще има доставка. Имам чакащи доставки с месеци напред. Най-близката ми е за 22 декември, когато чакам 37 лаптопа, и те са продадени. Разпределени са за всеки клиент, който е пожелал, и си водя списък. Много нетрадиционен начин на работа. Най-далечната ми доставка е през март 2021-а“, заяви бургазлийката.

Министерство на образованието пък поставило училищата в неизгодната позиция сами да си намират лаптопи за онлайн обучението. До абсурдната ситуация се стигнало, след като тази година от МОН отделили пари за 11- и 13-инчови лаптопи, с тъчскрийн, на много солидна цена.

„Идеята е да се закупят необходимите устройства и да се доставят до училищата в страната. Какво обаче се случва? Такива лаптопи, каквито иска министерството, няма и тепърва трябва да се произвеждат. В този момент обаче онлайн обучението върви и техника е необходима. В момента производителите им ги произвеждат и тепърва ще чакат да получат 11- и 13-инчови лаптопи“, посочи Цонева, която е запозната с проблемите в образованието, тъй като работи с доста училища.

А училищните директори в това време се спасявали поединично и кой откъдето намерел, купувал техника.


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
ДПС избира председател онлайн
  10.12.2020 11:26      

Под мотото “Свобода, единство, заедност” ДПС ще проведе своята Х-та Национална отчетн