Георги РУСИНОВ
Сезонът на вкусната домашна луканка настъпи. Със захлаждането и настъпващия празничен декември месец мнозина вече се подготвят за вкусното мезе, което най-върви с червено винце.
Снимка от поморийското село Дъбник доказва това. На нея се вижда как местен жител добре се е подготвил от рано. В коментарите под фотоса обаче се разбира, че незнайният майстор освен за себе си, явно е поприготвил повече и с цел продажба. Споменава се дори и цена – 10 лева за килограм телешка луканка. Снимката предизвиква предимно позитивно коментари: „Дано сте заредени с достатъчно червено вино“, „Луканков рай“, „Котките ще припадат“ и други такива.
Като цяло Бургаска област се хвали с майстори на домашната луканка. По-старите майстори твърдят, че е много важно количествата меса, които се смесват. 60/40 телешко към свинско е преобладаващият избор. Подправките също са другият важен елемент в приготвянето на вкусна луканка. Някои майстори дори пазят своите в тайна.