Петък, 19 Фев 2021
    
Бизнес Общество

Нашенци изкупиха аспирина на Одрин

  21.11.2020 11:16  
Нашенци изкупиха аспирина на Одрин

Дона МИТЕВА

Международното пазаруване на лекарства продължава с пълна сила, особено откакто може да се прескочи до Одрин или Лозенград за еднодневен шопинг. Не се купуват само препарати за лечение на COVID- 19,  а във всички гами на фармацията. Но втората вълна и презапасяването с лекарства, подхранено от хистерията за изчезнали от родната мрежа групи медикаменти, съвсем засили интереса към набавянето на хапчета, ампули и какво ли не от комшиите.

Тази тенденция се усеща и в Бургас. Аптекари казват, че в нашия град доста хора се презапасяват с лекарства. Дори споделиха случаи, в които здрави хора пият „Азитрокс“ профилактично.

„Напук на логиката хората изкупуват лекарства. Това е натрапчив феномен във всеки човек, който му помага да се справи  с тревожността. Така се успокоява, че е направил нещо да противодейства на болестта, че има достатъчно лекарства. Това е т. нар. компулсия, която го кара да извършва някакви действия“, казва  клиничният психолог Мартин Пъйков, който работи  в УМБАЛ – Бургас. Той е категоричен, че няма как ситуацията  да не се отразява на базовия страх на хората.

Купуването  на лекарства от Турция има и друг аспект - цените им в съседната държава са доста по-ниски, дори като прибавим и стойността на куриера, ако те бъдат поръчани по куриер, или пък платеното за екскурзията за ден.

Бургаски туроператори коментират, че обикновено всеки, който пътува за шопинг до Турция, основната му спирка е в аптека. А има и фирми, които директно водят туристите си в аптеката, където са си създали канали. Така както бе преди, а вероятно и сега е така, с крайпътните заведения, в които се отбиват автобусите с туристи. Онзи, който ги води, има някакви преференции, за това, че доставя клиенти.

„Всеки човек е със списък за лекарства. Поне по 3-4. Всякакви лекарства - защото са с по 30-40% по-евтини. Има хора само за това отиват. До Лозенград е 15 лв. Само с едно лекарство си избиват парите“, казва работеща в туроператорска фирма, пожелала анонимност.

Тя добавя, че всеки път групата бива предупреждавана, че на границата се проверява и не е редно да се внасят медикаменти, но това не пречи на хората  да се запасяват и да пазарят. Естествено всеки си носи отговорността сам.

В социалните мрежи има още по-лесен вариант, ако няма близък или познат, който пътува до съседна държава – да се поръчат лекарства през дадена група. Въпреки че се оскъпява с доставката, медикаментите пак излизат по-евтино.

Бургазлията Ерол Шерифов, който е с двойно гражданство, коментира, че преди дни в турския вестник „Хюриет“ е излязла статия, в която председателят на сдружението на аптекарите в Одрин подчертава, че нямат запаси в складовете на определени лекарства, заради това, че българските туристи пазаруват прекомерно.

„В този материал се казва, че 84 пъти е увеличена продажбата на аспирин в Одрин“, преведе пример Шерифов.

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Вивиана Асса: Между черно-белия и цветния Бургас
  15.11.2020 10:36      

Искам внуците ни да знаят кои сме и какъв е бил нашият живот