Понеделник, 30 Nov 2020
    
Бургас Любопитно

В „Жигула“ със спукана гума бъдещ търговец научава за преврата от 10 ноември

  20.11.2020 21:41  
В „Жигула“ със спукана гума бъдещ търговец научава за преврата от 10 ноември

Георги РУСИНОВ

 

В „Жигула“ със спукана гума бъдещият търговец, тогава войник във Варна, Евелин Георгиев научава за преврата срещу Тодор Живков. Бургазлията е друг от анкетираните в проекта на Митко Иванов и разказа доста интересни спомени.

„Прибирах се от отпуск от Морското училище във Варна. Бяхме аз, още едно момче и момиче. Спряхме една „Жигула“ на автостоп. Вече се стъмняваше, когато спукахме гума. Шофьорът започна да я сменя и остави радиото да работи, а ние чакаме в колата. Тогава чухме, че другарят Тодор Живков е подал оставка. Всички стояхме и мълчахме като мушнати гайди“, спомня си той.

Това се случва някъде около Обзор. След като гумата е сменена, продължават към Бургас.

„Помня, че се прибрах точно навреме за вечерните новини. Качвам се у нас, нашите гледаха и мълчаха. Тягостно мълчание. На другия ден отново се прибрах във Варна, а моята единствена мисъл беше дали ще ми намалят казармата. Защото в Русия Горбачов я беше намалил от три на две години. Малко по-късно и у нас я намалиха“, разказва през очите на тогава 18-годишния младеж Георгиев.

Днес той се занимава с търговия. Сам работи за себе си, както се изразява. Продава дрехи през лятото в Слънчев бряг. От там се познават и с Митко Иванов.

„Той беше редови художник там. Аз даже продавах между двама художници. Картинка. Улицата на художниците и един търговец, който продава дрешки“, обяснява през смях бургазлията.

От комунизма като плюс той определя образованието.

„По комунизма ни учеха много на история. Много се държеше на националността. По повода няма да забравя веднъж в Слънчев бряг покрай нас мина една украинка и какво стана въпрос, тя се изцепи, че те ни били дали азбуката. Само докато чуем, няколко човека скочихме да оспорваме глупостта й. Другото, което осъзнаваш след комунизма обаче е, че тогава за едни можеше, за други не, както е и сега. Някои работи не се променят, независимо кои са на власт“, разказва Георгиев.

Според него преходът за едни се е случил бавно, за други бързо. Той самият е доволен от това как са се стекли нещата.

„Сега, дали са управлявали комунисти, дали СДС, това отваряне към Европа и света е най-положителното. В 100 и колко държави можем да пътуваме без виза. Пари да имаш само“, лековато подхвърля той, но издава настроението на мнозина българи. Отварянето на границите за някои беше най-големият плюс и заминаха. Връщат се вече само да видят семействата си.

Такъв е случаят с брата на Евелин. Той още преди 89-а се жени за германка.

„Брат ми завърши медицина, ожени се и отидоха в ГДР. Нашата власт обаче преди това го помолиха да си изкара трите години по разпределение. Една година изкара в айтоското село Мъглен, а после ние доплатихме едни пари, тъй като обучението уж безплатно се оказа не толкова безплатно. 4000 лева теглихме заем помня, за да може да платим, а той да замине с жена си за ГДР“, разказва той.

„Като се уволнявах пък от казармата, началникът на взвода ми каза, че съм враг на народа. Питам аз защо, а той ми отговаря: „Твоят брат е член на натовска държава“. Мен ме интересуваше пък ще ме взимат ли запас. Оказа се, че не ме искат“, с усмивка си спомня още бургазлията.

От германците според него, а и много други, трябва да научим дисциплината.

„Точността им за времето и спазването на думата също. Каквото си казал, трябва да го направиш, а ние въобще не сме такива, българите“, завършва търговецът.