Неделя, 21 Фев 2021
    
Култура

Композиторът Стефан Диомов се запозна задочно с писател в библиотеката

  20.11.2020 12:17  
Композиторът Стефан Диомов се запозна задочно с писател в библиотеката

Двама творци се запознаха задочно в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов”. Композиторът Стефан Диомов и писателят Лъчезар Заркин все още не са се виждали наживо, но вече „се срещаха” в  Регионална библиотека „Пейо К. Яворов”.  Инициативата е на писателя, който пожела чрез Библиотеката да подари свои творби на Маестрото.

Лъчезар Заркин е писател, педагог и документалист. Той е син на убития от комунистическия режим на 3 март 1977 година, политически затворник Георги Заркин. Книгите на сина са посветени на трагичната съдба на неговия баща, а автор на други е Георги Заркин и са издадени посмъртно. Лъчезар Заркин пожела част от книгите, които съдържат поезия и проза, да бъдат подарени на композитора Стефан Диомов. Той подарява своите творби и тези на неговия баща, и дава съгласието си, ако някои от стиховете допаднат на композитора, да бъдат „облечени” в музика.

Регионална библиотека „Пейо К. Яворов” притежава творбите на баща и син  Заркини и всеки, който иска да се докосне до тях може да посети Заемна за възрастни на ул. „Богориди” 21. Там композиторът  Стефан Диомов получи литературния подарък и сподели:

”Благодаря много за подаръка, но аз съм човек, който не може само да получава. Затова използвам повода да подаря на Регионална библиотека „Пейо Яворов” своята биографична книга „Белите и черни клавиши на моя живот”, излязла на пазара преди дни. Това е моят живот. Написал съм над 400 песни, а към книгата има дискове със 60 избрани. Никога не съм мислил, че ще пиша автобиография, много лично деяние е, за него се изисква и самочувствие и смелост. Оказа се, че аз нямам нито едното, нито другото и доста се двоумих. Кой съм аз, за да пиша, още съм твърде млад, това на шега, но взех, че я написах, заради пандемията. Оказа се, че и тя може да донесе нещо положително, човек да се обърне назад и да си направи една равносметка. Открих своите победи, своите заблуди и грешки. За някои мои грешки ме боли, но те са непоправими. Моят живот беше доста противоречив. Имах успехи, неуспехи, но не се изгубих, продължих и в последните години обединих своите приятели музиканти и започнах да правя концерти с по 80 човека на сцената”.

Книгите бяха получени с благодарност от Иванка Йовкова, главен библиотекар. Още преди дарението на композитора,  Регионална библиотека „Пейо К. Яворов”  закупи и  предостави на читателите биографичната книга „Белите и черни клавиши на моя живот”


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Вивиана Асса: Между черно-белия и цветния Бургас
  15.11.2020 10:36      

Искам внуците ни да знаят кои сме и какъв е бил нашият живот