Вторник, 16 Фев 2021
    
Общество

Вместо здраве - опашки и тълпи

  18.11.2020 13:08  
Вместо здраве - опашки и тълпи

Георги РУСИНОВ

 

Като напъни за здраве, а не конкретни работещи мерки. Така може да се оприличи последната работеща заповед на здравния министър Костадин Ангелов. Въвеждането на „зелени коридори“ за пенсионерите доведе до опашки пред магазините и препълването им. Едва ли някой би оспорил, че министърът се опитва да намери „златната среда“, но не се получава. Парадоксалното в случая на тази заповед е, че по природа тя трябва да ограничава струпване на хора на едно място, а доведе точно до това.

Първоначално се въведе само един „зелен коридор“ в часовете от 8:00 до 10:00 часа. Оказа се обаче, че не е удобен за пенсионерите. Не можели да стават рано, за да пазарят, искали да си поспиват, притеснявали се от заледяване сутрин и т.н. Фактът, че някои магазини нямат още заредени всички стоки по щандовете си тогава също допринася за недоволството им от този „коридор“. Добре, оплакаха се пенсионерите, показаха ни няколко репортажа по телевизиите, изказа се и омбудсманът на републиката Диана Ковачева и хоп – от следващия ден министър Ангелов промени заповедта. Пенсионерите вече имат два „зелени коридора“. Те са доволни. А всички останали?

Защо обаче бе необходимо това? Защо една възрастова група се поставя над останалите? Особено при последните данни, че не само възрастните вече са застрашени от коронавируса. Статистиката в България посочва, че именно в най-активната възраст на хората – между 30 и 60 години са и най-много смъртните случаи. Какво тогава обосновава решението на министъра да разреши на едни хора да пазаруват по цял ден, а други да ограничава? Да, „зелените коридори“ са препоръчителни за пенсионерите, но това не означава, че не могат да пазарят в останалото време. Самият министър го натърти в телевизионно интервю. А не вярвам абсолютно всички да пазаруват само в посочените часове.

Стигаме до абсурда, където пред магазините се извиват невиждани опашки от Жан-Виденово време от хора, които чакат да си напазарят най-основното. Ама не, защото го няма в магазина, а защото не ги пускат. А опашките не са здравословни, г-н министър. Препълнените магазини, в които има и пенсионери – също. Тук ще се присъединя към преобладаващото мнение – по-добре без „зелени коридори“, че работата стана още по-зле.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Вивиана Асса: Между черно-белия и цветния Бургас
  15.11.2020 10:36      

Искам внуците ни да знаят кои сме и какъв е бил нашият живот