Сряда, 17 Фев 2021
    
Бургас

В Бургас: Революционна система ще облекчи пешеходците в Центъра

  17.11.2020 11:26  
В Бургас: Революционна система ще облекчи пешеходците в Центъра

След Нова година ставаме град на болардите

 

Георги РУСИНОВ

 

Революционна система скоро ще разтовари трафика в пешеходните зони на Бургас. Това става ясно от докладна, входирана от кмета Димитър Николов. Става въпрос за поставяне на система за контролиран достъп „Боларди“.

„В определени участъци от Бургас се установява наситено движение на пешеходци. Концентрацията му преимуществено е в районите на централната градска част и в обособени пешеходни зони и алеи в и около територията от Приморски парк (особено алеята от паркинг „Северен плаж“ до Бургаски солници и др.). Там за пешеходно движение се ползват и действащи улици от пътната мрежа на града. По естеството си, те са натоварени и от автомобилен трафик, затрудняващ придвижването на пешеходци. Този трафик значително се засилва в периода от април  до октомври, когато живущите и гостите на града предпочитат да паркират автомобилите си в посочените зони. Затруднение се усеща осезаемо през светлата част на деня и вечерните часове, след края на работния ден, когато паркирането на живущите и гостите на града в описаните зони, както на широкия център, така и тези около Приморски парк, става практически невъзможно“, посочва градоначалникът.

Николов продължава с това, че от друга страна, мястото, заето от автомобилите, не позволява нормалното придвижване на пешеходци и по този начин се допуска напрежение, което би могло да отпадне с въвеждането на пешеходни зони.

„Това налага регулиране не само на паркирането, но и достъпа до улиците, използвани за пешеходно движение и обособяването им като пешеходни зони в определен времеви диапазон  посредством система за контролиран достъп „Боларди“. Чрез контролирания достъп ще се осигури свободен достъп на МПС на живущите в тези зони и възможност за обслужване на търговски обекти в не толкова натоварен предварително определен интервал от време в ранните часове на деня“, пише още кметът.

Опитът от други населени места, където такава система е въведена показвал, че се осигурява безопасен и ефективен начин за регулация в участъците, в които е установен засилен автомобилен и пешеходен трафик.

„Предвижда се за ЦГЧ ограничението да е във времевия интервал от 10:00 часа преди обяд до 6:00 часа на следващата сутрин за всеки ден от седмицата без изключение, включително на национални празници, чествания и други, а в пешеходни зони от тип - алеята от паркинг „Северен плаж“ до Бургаски солници да е постоянно. Изключения се предвиждат за автомобили на МВР, Пожарна безопасност, линейки и автомобили, обслужващи системата“, посочва Николов в докладната и продължава:

„Целта на предложената уредба е да се въведе контролиран достъп до зони, обособени по своя характер като пешеходни за осигуряване на безопасно и нормално придвижване на гражданите и гостите на града и да се сложи траен ред при движението на МПС в централната градска част, както и за паркиране и нормално движение на всички превозни средства в районите около хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси и други, в условията на непрекъснат достъп до паркоместата“.

За прилагането на новата уредба ще бъдат заделени средства в бюджета на общината, като цената на един болард е 5000 лева.

„При нарушения на режима ще се събират средства от неправомерно ползващи зоната водачи на МПС, чрез контрол упражняван ОП „Транспорт“. От гледна точка на хотелиерството, ще се облекчи достъпа на гражданите до местата за настаняване без часови ограничения, като ще се осъществява контрол върху режима на паркиране и ще се събират приходи от предоставените чрез ОП „Транспорт“ услуги за служебен абонамент“, пояснява градоначалникът.

Новата зона, която се създава ще включва: улица „Възраждане“ в частта между улица „Шипка“ и улица „Богориди“; улица „Софронийй“ в частта между улица „Цар Симеон I“ и улица „Богориди“; от пресечката на улица „Александровска“ с булевард „Иван Вазов“ – цялата; пешеходната алея след паркинг „Северен плаж“ до Бургаски солници; улица „Пейо Яворов“ в частта от номер 6 до улица „Богориди“; пресечката на улица „24-ти черноморски пехотен полк“ с пешеходна алея до детска градина „Златна рибка“; пресечката на булевард „Демокрация“ с алеята „Приморски парк“, водеща към „Духтевата къща“.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Вивиана Асса: Между черно-белия и цветния Бургас
  15.11.2020 10:36      

Искам внуците ни да знаят кои сме и какъв е бил нашият живот