Вторник, 16 Фев 2021
    
Бургас

Идея: Времеви пояси без глоби за работещите в центъра велосипедисти

  17.11.2020 11:10  
Идея: Времеви пояси без глоби за работещите в центъра велосипедисти

Георги РУСИНОВ

 

Интересна идея ще предложи общинският съветник Георги Маринчев по отношение на велосипедистите и достъпа им в центъра на Бургас. От близо месец те са обект на проверки и глоби, затова че карат в пешеходни зони. Доста вече са глобени с по 30 лева за това нарушение.

Оказа се обаче, че една немалка част от глобените са хора, които работят в центъра и отиват с колело на работа. Заради забрана в закон, а и в местната наредба в пешеходни зони нямат право да се придвижват каквито и да е превозни средства. Ако е колело, мотор и дори модерните тротинетки, то те трябва да се избутват.

Във връзка с това, Маринчев сподели пред репортер на „Черноморски фар“, че ще предложи два часови пояса – сутрин и следобед, в които придвижващите се с колела да не бъдат глобявани. Той подчерта, че ще става въпрос само за работни дни, без уикенда.

„Ще направим една работна група и ще го обсъдим. Това ми се струва доста по-реализируемо, отколкото тепърва да правим велоалеи. Чисто административно ще може да се въведе веднага. В интерес на истината единствената причина да не сме направили тази среща е епидемиологичната обстановка и затова ще изчакаме по-подходящо време“, заяви той.

Според него хората са доста критично настроени и искат от днес за утре да се случат нещата, но това не било толкова лесно.

„Старите велоалеи са по-тесни тротоари и има спорове между велосипедисти и пешеходци. Всичко ново обаче се планира с широки тротоари, за да има място за всички. За „Демокрация“ мога да гарантирам със сигурност“, добави Маринчев.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Вивиана Асса: Между черно-белия и цветния Бургас
  15.11.2020 10:36      

Искам внуците ни да знаят кои сме и какъв е бил нашият живот