Четвъртък, 18 Фев 2021
    
Общество

Стартира национална кампания за превенция на трафика на бременни жени

  16.11.2020 15:02  
Стартира национална кампания за превенция на трафика на бременни жени

Националната и местната комисия за борба с трафика на хора в Бургас стартират кампания за превенция на трафика на бременни жени с цел продажба на новородените им деца. Участие в нея ще вземат всички 10 местни комисии в страната.

Кампанията се провежда под наслов "Трафикът на бременни жени с цел продажба на новородените им деца е престъпление!" и се реализира по инициатива и проект на Местната комисия за борба с трафика на хора в гр. Бургас, Сдружение "Равновесие" и Община Бургас.

С цел по-широка информираност на обществеността за механизма на престъплението и последствията от него, с акцент върху уязвимите общности, кампанията включва разпространяване на специално подготвено анимирано видео, разказващо една истинска история за семейство, което е принудено да продаде новороденото си дете в Гърция. Представянето на клипа ще бъде съпътствано с провеждане на информационни срещи в градовете, където функционират 10-те местни комисии.

Видеото можете да проследите на: https://youtu.be/r5u36idpMHQ

Анимацията е реализирана по инициатива на МКБТХ - Бургас, по проект на Сдружение "Равновесие" и финансовата подкрепа на Община Бургас.

Тази форма на трафик е специфична за българския контекст, а съгласно официалните данни на Прокуратурата на Република България, въвличането в него е разпространена форма на престъпление у нас. Продажбата на бебета от бедни и особено социално изолирани общности в България е все по-често използван криминален начин за справяне с бедността. С посредничеството на добре организирани престъпни групи и манипулатори, млади момичета и жени, основно живеещи в условия на крайна бедност и неграмотност, раждат и продават новородените си деца в чужбина. Най-често държава дестинация на този вид трафик от България е Република Гърция.

Броят на потърпевшите, свидетелствали в съда, всяка година, е между 60 и 100 души, но поради зависимости и страх много от пострадалите жени отказват да сътрудничат на разследващите органи или се отказват да участват като свидетели в процеса на наказателното производство.

** ВАЖНИ КОНТАКТИ:

Единен европейски номер за спешни случаи 112 (напълно безплатен, набира се без код)

Национална комисия за борба с трафика на хора - тел. + 359 2 807 80 50 (работно време: от понеделник до петък, от 9:00 до 17:30 ч.), e-mail: [email protected]

Местни комисии за борба с трафика на хора в градовете:

Бургас, тел.: + 359 885 532 692, e-mail: [email protected];


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Вивиана Асса: Между черно-белия и цветния Бургас
  15.11.2020 10:36      

Искам внуците ни да знаят кои сме и какъв е бил нашият живот