Събота, 01 Яну 2022
    
Бургас

Започва строителството на новите Минерални бани

  13.11.2020 14:36  
Започва строителството на новите Минерални бани

Класираната на второ място фирма обжалвала поръчката

 

Георги РУСИНОВ

 

Съвсем скоро се очаква да започне строителството на новите Минерални бани. Това заяви директорът на отдел „Туризъм“ Радовеста Стюърт пред репортер на „Черноморски фар“. Оказа се, че от април до октомври тази година е имало съдебна сага. Класираната на второ място фирма в обществената поръчка Консорциум „Аква“ обжалва решението в КЗК. След като Комисията за защита на конкуренцията оставя без уважение жалбата им, те обжалват и пред Върховен административен съд. ВАС потвърждава решението на КЗК и осъжда Консорциум „Аква“ да заплати сумата от 100 лева, представляващи направени по делото разноски за юрисконсултско възнаграждение.

„Класираната на първо място фирма ДЗЗД „Кибела“ има богат опит в изпълнението на такива поръчки. Не, че и втората няма, а и в крайна сметка имат право да обжалват поръчката, както и направиха. Сега вече очакваме съвсем скоро, може би до края на месеца, строителните работи да започнат“, обясни началникът на отдел „Туризъм“ и поясни, че срокът за изпълнение е една година. Съдебното обжалване не е забавило строителството, категорична е Стюърт.

Повод да я потърсим бе и питане от общинските съветници Милен Ненчев и Боян Дяков от НФСБ. Към тях жители на Ветрен и Банево се обърнали с въпроса дали ще имат достъп до Минералните бани и на какъв етап е проектът. Според нея всички граждани на Бургас ще имат достъп до Минералните бани.

„Няма как да се разделят по някакъв начин, защото ако толерираме едни, дискриминираме други. Инвестициите се случват не само с парите на граждани от Ветрен, а с на всички бургазлии“, посочи тя.

Минералните бани ще се намират в сградата на експозиционен и демонстрационен център „Минералните води на Акве Калиде“. Тя е част от дейностите по проект „Силата на водата. Подкрепа за повишаване потенциала на Община Бургас като конкурентоспособна туристическа дестинация“, финансиран по ОП „Региони в растеж“, приоритетна ос „Регионален туризъм“ на процедура „Развитие на туристически атракции“.

„Там ще има възможност за ползване на услугата. Но към момента гражданите могат да използват да я посещават и в двата санаториума. Там освен по Здравна каса, всеки, който иска може да използва услугите. Друг пример за ползване на минерални води е чешмата. Тя си тече с минерална вода и гражданите я ползват на свободен принцип, без  да се плаща. Ако става въпрос за безплатен достъп до Минералните бани, то никога не е имало такъв. Това е много сериозна поддръжка. Високата минерализация изисква специално отношение, защото иначе всичко заминава за няколко години“, каза Стюърт.

„Експозиционен и демонстрационен център „Минералните води на Акве Калиде“ е ситуиран източно от турската баня и разкритата археология. Сградата, предмет на проекта, е двуетажна, със застроена площ 477 кв. м и РЗП 722 кв. м, като на партерно ниво е разположен демонстрационен център (баня) и част от експозиционен център.  В сутерена са разположени помещенията на археологическия музей, като нивото на сутерена съвпада с нивото на разкритата археология. Експозиционните площи имат културно предназначение и включват учебен музей, музейна експозиция и фондови помещения. В нея ще бъдат изложени археологически находки, намерени при изпълнените разкопки на терен, експонати от фонда на Регионален исторически музей - Бургас, гостуващи експозиции. Експозиционните площи имат смесено предназначение, като освен за чисто културни цели, площите ще се използват и за рекреационни дейности. Експозиционните части на партерното ниво включват обслужващи помещения, палестра, аподитериум, помещение с басейн с топла минерална вода, семеен кът и други“, се посочва пък в нейния отговор до общинските съветници.

 „След като приключват строителните дейности, ОП „Туризъм“ ще отговаря за управлението и експлоатацията на обектите, включени в проектното предложение.  Предвид характера и целите на организацията – общинско предприятие, таксите за ползване на предоставяните услуги в обектите се определят с решение на Общински съвет - Бургас. При тяхното определяне, последният се ръководи както от преобладаващите пазарни нива, така и от стремежа Общината да посреща социалните ангажименти, с които е натоварена. Голяма част от дейности са с комерсиална стойност, но са от ключово значение за задоволяване на развлекателните, културни, образователни  и социални потребности на жителите и посетителите на община Бургас“, отговаря още в писмото си Стюърт.

Преди време се направиха и нови сондажи, за да може да има няколко източника на минерална вода.

„През 90-те години е била изчезнала за малко покрай дейностите на кариерата. При взривовете са разместени земните пластове и след това е трябвало да търсят наново. Към момента няма никакъв проблем с капацитета й. Миналата година инвестицията, която се случи за подмяна на тръбите за минералната вода е много сериозна. Целта е да може да се ползва и от домакинствата при желание от хората. Разбира се, тя се заплаща, както между другото и Община Бургас плаща за нея“, заяви тя.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Стефан Янев: Внасяме плана за възстановяване в ЕК до 15 октомври
  02.10.2021 12:50      

Планът за възстановяване ще бъде внесен в ЕК до 15 октомври. Това стана ясно от думите на премиер