Неделя, 02 Яну 2022
    
Култура

Бургаски художник направи макет на крепостта „Русокастро”

  10.11.2020 17:41  
Бургаски художник направи макет на крепостта „Русокастро”

Дона МИТЕВА

Бургаският художник и скулптор Добрин Вътев направи макет на крепостта „Русокастро“. Той е в мащаб 1 към 100.

„Макетът е част от проект, който Община Камено реализира, за да направи мястото туристическа атракция. Аз съм само изпълнител. В проекта участват арх. Васил Дончев и Милен Николов, директор на РИМ – Бургас и ръководител на разкопките на Русокастро“ коментира скулпторът.

Работата му е по данни на археолозите и замерванията на арх. Дончев. Размерите на макета са 4 на 4 метра, като в максимална точност са показани стените, цитаделата.

„Отне ми два месеца изработването. Използвани са полимер бетон, фибробетон, технически камък, полиестерна смола и др. като целта е изработеният макет да е устойчив на климатични влияния. Има и арматура за метална конструкция. Различни материали сме използвали в различните части“, разказва  Вътев.

 Макетът е направен в ателие и след това пренесен на мястото.

По думите му най-бавно е станало напасването на крепостните стени, защото са на много сегменти. То е ставало по големия чертеж, направен от арх. Дончев. „Целия чертеж разпечатахме на няколко големи листа и ги сглобихме и върху него започнахме да изграждаме конструкцията и точка по точка от чертежа, след като направихме релефа и наклоните на ландшафта, прехвърлихме във височина как върви крепостната стена. Всяко парче е отлято поотделно. Макар да не е съвсем точно, може да се каже, че сглобяването бе като някакъв вид пъзел“, разказа за изработката на макета художникът.

Основната цел на макета е да се даде ясна представа на посетителите как е изглеждала крепостта като цяло. Макетът показва величественото съоръжение. „Понеже крепостта не съществува като цяло. Всъщност стената я има, но не е над земното равнище. В горната част – цитаделата, където правят разкопки, вече има една част възстановена. Но за да може човек да придобие представа какво е било, ще служи този макет, който е съобразен с чертежите.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Богдан Милчев, пътен експерт: Когато се действа под натиск и паника се допускат сериозни грешки
  03.10.2021 13:37      

„Фразата „пътна безопасност“ не сме я чули от нито един от тримата мини