Събота, 08 Яну 2022
    
Бургас

Ще оцелеят ли заведенията в Бургас след втората вълна на COVID-19?

  07.11.2020 17:40  
Ще оцелеят ли заведенията в Бургас след втората вълна на COVID-19?

Михаил КОЛЕВ

 

Втората вълна затягане на мерки за нощните заведения постави на карта оцеляването на повечето от тях не само в Бургас и региона, но и в цяла България. Веднъж превъзмогнали донякъде кризата и финансовите загуби, сега те отново ще трябва да затягат колани. С новата заповед на здравния министър д-р Костадин Ангелов от 27 октомври, с която се затварят дискотеките, пиано-баровете, нощните барове и клубове и други подобни заведения за развлечения на закрито в цялата страна до 12 ноември. В заведенията и ресторантите посетителите трябва да бъдат максимум до шестима човека на маса.

Веднага след това започна да се тълкува кои обекти спадат към нощните заведения. Така например в други градове ресторанти, които не спадат в тази категория, рязко преминаха за кратко време в своеобразни нощни заведения и започнаха да канят изпълнители в късните часове. В Бургас, може би заради и без това, меко казано, „постен“ нощен живот, подобно явление не се забелязва. Но пък за сметка на това местни дискотеки решиха да станат клубове, измествайки програмите си за по-рано, но пък спазвайки мерките и финтирайки заповедта на министър Ангелов.

Ето как хора от бранша коментираха пред вестник „Черноморски фар“ новоприетите мерки, как те се отразяват на тях и ще успеят ли да „изплуват“, или ще се наложи да затворят, губейки, но не с цената на живота си, битката с коронавируса.

Димитър Найденов: Държавата е абсолютно неадекватна в помощта си към нас

Едно от най-разпознаваемите лица в развлекателния и ресторантьорски бизнес в Бургас е Димитър Найденов. Настоящият общински съветник не скри своето разочарование от държавата и това, че тя не е помогнала на най-засегнатия не само в страната, но и в цял свят бранш. Той разкри, че е кандидатствал по няколко програми, за да получи съответните помощи, но нито е отхвърлен или неодобрен, а от март все още не е получил никакви средства, за да спаси бизнеса си.

„За никого не е тайна, че развлекателният и ресторантьорски бранш са най-потърпевшите в цял свят от пандемията. Нашата държава е абсолютно неадекватна в помощта си към нас. Разкриват се едни мерки, които обаче категорично не се изпълняват. После пък се приемат нови такива, което е още по-абсурдно. Трябва да се знае, че тези помощи не са за самите бизнесмени или  собственици на заведения, а за спасяване на работния персонал. Ако не успеем да запазим работните места ще дофалираме фалиралата ни държава“, заяви Найденов.

Бургазлията добави, че му е много трудно да задържи персонала в своите обекти и има вероятност част от хората му да бъдат съкратени.

„Едно от условията при кандидатстването по разни програми е да не съкращаваме работниците си. Ние се подписваме, че няма да го правим, но от март досега не сме получили никаква помощ и сме принудени по неволя да съкратим персонала. Има опасности не само от масови съкращения, а от фалити. Бизнесът в България в момента го кара на мускули“.

Димитър Найденов разкри още, че след въвеждането на мерките, в някои от заведенията си отчита спад от 90% в оборота. Според него управляващите трябва да спрат тази подигравка с бранша и призова държавата да „развърже кесията“ за малкия и среден бизнес, за да може той да оцелее в този труден период.

Радостин Кишишев: Ограниченията са наложителни

В подкрепа на мерките се обяви бившият футболист и настоящ собственик на ресторанти и бар Радостин Кишишев. Според него ограниченията са наложителни, защото ситуацията с пандемията излиза извън контрол и трябва да се предприеме нещо за справяне с COVID-19.

„Аз лично нямам проблеми с тази заповед, при мен всичко е наред и така или иначе затварям обектите си в 23 часа, спазвайки всички разпоредби. Предвид факта, че мерките са временни, то мисля, че няма да се отрази на бизнеса ми до такава степен, както през пролетта“, добави президентът на футболния „Черноморец“.

Той допълни, че хората в бранша в Бургас са наплашени, което е съвсем разбираемо и се надява, че държавата ще помогне и на тях.

Кишишев призна, че след въвеждането на заповедта от министъра в заведенията му има много сериозен спад на клиенти. По отношение на това дали ще се наложи да съкрати част от персонала си, той заяви, че „трябва да съм мазохист, за да не го направя, когато има работа за 10 души, а аз имам 17 човека персонал“.

„Но пък колко пъти ще ги съкращавам? Веднъж вече го сторих, сега отново. Този въпрос ще го реша допълнително. Именно затова смятам, че държавата трябва да помогне не само на мен, но и на целия бранш“, категоричен е бившият защитник. 

Михаил Атанасов, собственик на квартално бистро: По-добре да ни затворят, „на изкуствено дишане“ сме 

Сред един от многото потърпевши от новите мерки е и Михаил Атанасов, собственик на бистро в квартал „Ветрен“. Започва заедно със своето семейство бизнеса през септември тази година и по негови думи в началото им е потръгнало повече от добре.

„Сега обаче при налагането на мерките работата спадна драстично. И това не е само при нас – говорих с много хора от бранша не само от квартала, но и от останалите части на Бургас, при тях положението е същото. Аз също забелязвам подобна тенденция и като клиент. Всичко е празно в града, работим „на изкуствено дишане“, каза още младият ресторантьор.

Според Атанасов в момента е по-добре неговото заведение да бъде затворено, отколкото да работи, тъй като печалба няма, но сметките за ток, вода и останали консумативи и принадлежности си вървят.

„Така ще е по-добре за нас, поради загубите, които трупаме, но пък за самите работници няма да е никак хубаво, тъй като остават без работа. Държавата не ни оказва абсолютно никаква помощ. Добре, че една част от персонала и парите се въртят в един кръг. Трудно ще оцелеем така. Макар и да идват празници, това не ни успокоява, тъй като няма как да се правят масови събирания, а и капацитетът на заведенията вече е ограничен“, добави Михаил Атанасов.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Бургаският кардиолог д-р Ралица Чавдарова:  Хора над 35-40 години трябва да провеждат профилактични прегледи за сърце
  09.10.2021 13:01      

Артериалната хипертония е „тихият убиец“ Интервю на Янчо НИК