Понеделник, 01 Фев 2021
    
Средец

Изящна обеца е топ откритието тази година при разкопките на Деултум

  03.11.2020 15:09  
Изящна обеца е топ откритието тази година при разкопките  на Деултум

Михаил КОЛЕВ

 

Изящна обеца от втори век е най-сериозното откритие при разкопките тази година в археологическия резерват „Деултум“ край село Дебелт. Това разкри директорът на Историческия музей в Средец Красимира Костова. Находката е с паралели във фаюмските портрети от оазиса Фаюм в либийската пустиня в Египет. Оказва се, че точен аналог на тези обеци се различават на доста от женските портрети, което оставя отворена за интерпретация тази находка – дали се отнася до широко разпространение на модните тенденции, или касае търговски контакти. Ценната находка може да бъде видяна в музея в Деултум.

Очаква се с 6 милиона лева по проект, за който общината, е кандидатствала в резервата да бъде изградена ограда, паркинги, както и санитарни зони и зони за отдих към тях. Проектът предвижда и консервация и реставрация на откритите находки в римския град в Деултум.

„Уточнява се процентът на съфинансиране от страна на община Средец. В крайна сметка, това, което ще изградим тук, ще генерира приходи. А щом ще има печалба – то няма как да няма и съфинансиране от наша страна. Смятам, че имаме всички критерии, за да бъдем одобрени. В момента проектът е в процес на оценка. Искаме Деултум да стане още по-привлекателно място и да може веднъж дошлите тук туристи, отново да се завърнат. Това е най-истинското културно-историческо място в община Средец“, каза още инж. Жабов.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте