Вторник, 02 Фев 2021
    
Бизнес

Иван Вълков: Близо 1500 транспортни фирми имат шанс за нова помощ

  03.11.2020 12:21  
Иван Вълков: Близо 1500 транспортни фирми имат шанс за нова помощ

От 21 октомври автобусните превозвачи имат възможност да кандидатстват по мярка за допълнителна финансова подкрепа, свързана с пандемията. Крайният срок за подаване на заявленията е до 17.00 ч. на 10 ноември 2020 г. Това обяви народният представител от ГЕРБ Иван Вълков по време на информационна среща с представители на транспортния сектор от област Бургас. По време на дискусията бяха представени детайлите около кандидатстването за финансовата помощ, която ще помогне на превозвачите да се справят с проблемите в бранша. В залата присъстваше и Евелина Михалева, председател на транспортната комисия към Общински съвет-Бургас.

„Тази среща е най-вече, за да чуем дали всички мерки, свързани с бранша, работят, какъв ефект имат те, достатъчно ли са и от първо лице да чуя предложения за промени. Важно е да минимализираме загубите и транспортния бранш да издържи. Има много сигнали за проблеми с дадени нормативни изискания при кандидатстване, необходимо е да ги обобщим и да работим за отстраняването им. Около 1500 автобусни превозвачи ще могат да си разпределят 30 млн.лв. помощ от държавата, свързана с пандемията. Фирмите могат да се запознаят с документите от интернет страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Заявленията се подават изцяло електронно чрез ИСУН 2020 в ОП "Иновации и конкурентоспособност". Минималният размер на средствата е 3 000 лв., а максималният - 450 000 лв. безвъзмездна финансова помощ, като разпределянето ще бъде на база оборотите на фирмите“, коментира бургаският депутат, член на парламентарната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения.

Вълков поясни, че условията за кандидатстване няма да бъдат оценявани, а ще се разглеждат по допустимост, Целта е средствата да достигнат бързо до всички предприятия. Достатъчно е те да имат валиден лиценз за извършване на дейността. Народният представител отбеляза, че мярката 60/40 все още е активна

Присъстващите представители на фирми от цялата бургаска област обсъдиха различни предложения за подпомагане на транспортния сектор. Те бяха категорични, че отпуснатите средства по различните програми подкрепят бизнеса, работещи са в условия на пандемия. Превозвачите обобщиха пред Иван Вълков проблеми, свързани с програмата „Заетост за теб“, с болнични на служители, база обороти, ученически превози, критерии за общинските фирми, както и липсата на кадри в сектора. След кандидатстване по последната мярка за финансова подкрепа, стартирала миналия месец, Иван Вълков ще очаква обратна връзка от фирмите. „Така ще знаем дали подкрепата е реална и дали в разумни срокове се осъществява програмата“, коментира депутатът от ГЕРБ.

Дискусията премина при спазване на всички предписания и мерки на Министерството на здравеопазването.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте