Събота, 30 Яну 2021
    
Средец

Паметна плоча бе открита в Средец за 150-годишнината на първото килийно училище

  29.10.2020 15:35  
Паметна плоча бе открита в Средец за 150-годишнината на първото килийно училище

Михаил КОЛЕВ

 

Паметна плоча бе открита в Средец по повод 150-годишнината от създаването на първото килийно училище към църквата храм Всях Светих. Основен инициатор на идеята е бившият местен учител и литератор г-жа Радка Стоянова, която също присъства на откриването (в средата на снимката).

Първото килийно училище в Средец, тогава Карабунар, е създадено от поп Стойко Владиславов, известен като Софроний Врачански. То се е помещавало в една от стаите в днешния храм, който тогава е бил паянтова полувкопана в земята постройка.

После според преданията за килийно училище е служил приспособеният стар хамбар на дядо Калчо, дворът на който е бил в съседство с църковния. След като се оказва малък като пространство, поп Иван, наследил енорията от Софроний, отстъпва къщата си за килийно училище.

Основите за светско училище поставя през 1870 година даскал Георги Попиванов от село Дерекьой, днес село Воден, останал в съзнанието на средецчани с прякора Старата душа. Неговият брат Димитър е първият екзархийски свещеник на Карабунар. Възрастните местни жители от средата на миналия век си спомнят, че са носили връзчица на врата с изписана на нея буква или цифра, докато бъде запомнена. По-напредналите ученици са помагали на начинаещите. Според летописната книга на училището след Поповата къща за училищна сграда служи хамбар, който се намира в църковния двор.

И тук, подобно на много други места в страната, църквата в училището са били в симбиоза, непосредствено едни до други.

„Събрали сме се да отдадем почит на народните будители и се покланяме пред всички онези учители и свещеници от миналото и днес, които са се трудили и трудят за духовното пробуждане на Средец“, заяви Янко Стоянов от Историческия музей в града.

Кметът на община Средец инж. Иван Жабов заяви, че съвместно с Историческия музей, както и училищата, започват тематични мероприятия, които ще се състоят всеки месец до 24 май 2021 година.

„Ще има най-различни инициативи – изложби, есета, разкази, викторини. Целта е да запазим пламъка в нашите деца и те да знаят, че преди 150 години тук е било открито първото килийно училище в града“, добави още той.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил