Събота, 01 Яну 2022
    
Бургас

Буферен център за COVID-19 ще има само в УМБАЛ „Дева Мария“

  26.10.2020 18:06  
Буферен център за COVID-19 ще има само в УМБАЛ „Дева Мария“

Георги РУСИНОВ

 

Буферен център за COVID-19 ще има само в МБАЛ „Дева Мария“. Това заяви пред журналисти директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров. В края на миналата седмица бе обявен, че те ще са два и ще се намират в МЦ „Св. Георги Победоносец“ и МЦ „Ел Масри“. От днес те трябваше да заработят. Това обаче не се случи. Сега след близо двучасово заседание на областния оперативен щаб стана ясно, че центърът ще е само в болницата във Ветрен. Кметове коментираха, че по време на заседанието се е говорило как няма юридически основания да се създадат такива буферни центрове.

„Това е на границата между болничната и извънболничната помощ и облекчава работата и приема на Спешните центрове. Да, няма такова лечебно заведение в Закона за лечебните заведения. Но това е в моите правомощия, а и на всеки директор на РЗИ да създава такава организация във връзка с пандемията“, категоричен обаче бе Паздеров.

Така от тази вечер този в МБАЛ „Дева Мария“ трябва да заработи. Имало осигурен екип от лекар, медицинска сестра и рентгенов лаборант. Иначе без тях центърът ставал излишен. Паздеров поясни, че болницата ще им заплаща, но трябва да се намери формула, по която те като работници на първа линия да взимат 1000 лева отгоре.

„В София триажният център, който са разкрили обслужва Спешната помощ и повикванията от общопрактикуващи лекари. Пациентът трябва да звъни на личния си лекар, а той да го препраща към центъра. Транспорта се извършва от Бърза помощ. Далеч съм от мисълта да създаваме някакви лавки за изкупуване страховете на хората. Целта не е всеки да ходи да се провери дали е с коронавирус, а да се улесни и без друго тежката работа на Спешните центрове“, добави той.

Дали ще има втори буферен център каквато бе първоначалната идея още не било ясно, каза Паздеров. При първа информация медиите щели да бъдат известени. Спрягат се имената на няколко болници, където да се разкрият буферни центрове.

Според д-р Паздеров искания от лекари за 500 лева заплащане на смяна не са нормални, каквато информация излезе в медийното пространство. Той каза и че не е запознат със случай в Созопол, където жена е била водена от мъжа си за рентген, тъй като им била отказана линейка. В такива случаи според него, когато личен лекар извика линейка, тя задължително трябва да дойде.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Стефан Янев: Внасяме плана за възстановяване в ЕК до 15 октомври
  02.10.2021 12:50      

Планът за възстановяване ще бъде внесен в ЕК до 15 октомври. Това стана ясно от думите на премиер