Понеделник, 25 Яну 2021
    
Общество

Зад некомпетентно и злонамерено мнение застанаха много хора, смята проф. д-р Кантарджиев

  25.10.2020 09:57  
Зад некомпетентно и злонамерено мнение застанаха много хора, смята проф. д-р Кантарджиев

 „Положението е такова, че от уважение към околните трябва максимално да стоим на закрито с маски, защото по този начин намаляваме риска за тяхното здраве”, заяви в студиото на „Събуди се” по NOVA директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Той подчерта, че човек носи предпазна маска, за да пази другите, а не себе си.

Кантарджиев посочи, че през лятото сухото време и слънцето са ограничили разпространението на коронавируса, но в момента положението е изпуснато от контрол.

 „Поради разнопосочно, противоречиво говорене – особено, че зад некомпетентно и злонамерено мнение застанаха много хора. Заговори се за вреда от маски, че няма нужда от тях и от дезинфекция”, посочи проф. Кантарджиев и добави, че ако през пролетта не бяха баловете и религиозните празници щяхме преминем безпроблемно през първата вълна на коронавирусната пандемия.

Експертът отчете, че още през юли е предупредил, че положението през октомври ще започне да се влошава.

„Когато ние учихме медицина, ние много добре знаехме нещо важно. Че в дадем момент ние може да рискуваме нашето здраве и това на близките си, за да запазим общественото такова. Ако някои колеги са забравили това, трябва да им се припомни. Много спокойно, нашето общество за 30 години допусна медицината да стане бизнес или „гешефт” на немски е думата. Допусна образованието да стане бизнес. Допусна спорта да стане гешефт. Това не са хубави неща за едно общество, което иска да върви напред”, заяви Кантарджиев, критикувайки колегите си лекари, които отказват да лекуват или искат допълнително заплащане от болните от ковид-19.

Проф. Кантарджиев заяви, че не вижда ентусиазъм от личните лекари в страната да използват бързи тестове за коронавирус, които могат да се правят в кабинетите им.

„Изследване на университет в Тексас показва, че най-рисковото място за зараза с ковид-19 са питейните заведенията на закрито. На 7-8 място по риск е градският транспорт. Културният човек трябва да се запознае с тези неща и да пази себе си и семейството си”, каза Кантарджиев.

Според него публичните събития и спортните мероприятия, на които не се спазват мерки, допринасят за повишаването на заболелите в България.

Когато в семейство има заразен от коронавирус, той трябва да носи маска, а останалите членове е необходимо по-често да си мият ръцете, да дезинфекцират повърхностите и ако е възможно жилището редовно да се проветрява, обясни проф. Кантарджиев.

Той посочи, че при проветряване и ако никое от децата няма изразени симптоми, вероятност от заразяване в клас почти няма.

„Моето мнение е, че тази инфекция не е чак толкова опасна, че да си затворим образованието и икономиката. Затова трябва да сме много внимателни и с мерките”, заяви Кантарджиев.

За да се обърне тенденцията на епидемията, трябва да минат поне две седмици и то ако всички започнат да спазват мерките.

Кантарджиев каза още, че добрата устна хигиена, включително ползването на вода за уста, както и бонбоните с етерични масла намаляват риска от развитие на коронавирусна инфекция.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил