Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бизнес Бургас

Манията по шопинг в Турция, COVID-19 и онлайн търговията изпразниха магазини в центъра на Бургас

  24.10.2020 10:37  
Манията по шопинг в Турция, COVID-19 и онлайн търговията изпразниха магазини в центъра на Бургас

Силвия ШАТЪРОВА

Манията да се пазарува от Одрин и Лозенград заради ниски цени, обезценена лира и качествени турски продукти изпразни магазините за конфекция, обувки, спално бельо и домашни потреби в центъра на Бургас. Към това се добавят и високите наеми, които част от бургаските реститути не свалят, дори и във времена на пандемия.

Наемите по централните бургаски улици  са изключително високи. Те са на цени над пазарните, категорични са брокери на недвижими имоти в Бургас. Това отблъсква търговците, а и търговията все повече не е физическа, а онлайн, къде заради пандемия, къде заради липса на време. В електронните магазини цените са ниски и от това,  че не се заделят средства за продавачи и наеми.

В първите есенни месеци след като  паднаха ограниченията за пътуване в южната ни съседка, опашки се извиха на българо-турската граница. През  почивните дни почти цялата област е в Турско, в същото време в Бургас започна бавно изпразване на магазини по „Александровска“, „Богориди“ и „Фердинандова“. Към това се добавя и фактът, че повечето  собственици на магазини предпочитат да изместват търговските си обекти в края на града заради по-удобната локация, наличие на паркинги и липса на „синя“ зона. Така центърът на града започва да става призрачен и да разчита само на търговски обекти за закуски и бързи храни.

Още от 22 септември, когато паднаха ограниченията, маниаците на тема шопинг в Турция потриха ръце, че отиват да си напълнят колите с продукти и да хапнат по някое друго ориенталско лакомство.

Лирата е 21 стотинки, обикновено по темата Одрин и Лозенград  са запленени големи семейства, които купуват дрехи за деца и възрастни за цял сезон, реплики на известни марки маратонки излизат по 25 лева, подобна е ситуацията и със спортните облекла, като цели спортни екипи комплекти излизат и под тази сума. Дамски екип за фитнес е между 12 и 15 лева.
Кожените якета от естествен материал, а не от китайска изкуствена материя са по 120-140 лева. Стига се до там, че от южната ни съседка бургазлии се връщат и със стоки за дома като щори, метър за известните „Ден и нощ“ излиза 20 лева, тук цените тръгват от 120 нагоре. Естествено, че покрай нужните стоки се пълнят и доста ненужни, но на това разчитат турските търговци.

Петък е големият пазарен ден в Одрин, за събота и неделя остават моловете и други места.
 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил