Четвъртък, 26 Nov 2020
    
Бургас

Имате съмнение за Ковид -19: Отивате в бившата Военна болница и ДКЦ „Ел Масри“

  22.10.2020 15:57  
Имате съмнение за Ковид -19: Отивате в бившата Военна болница и ДКЦ „Ел Масри“

От понеделник в Бургас ще бъдат разкрити два диагностични буферни медицински центъра, които ще насочват за домашно лечение или за хоспитализация пациенти със съмнения за Ковид 19.

Това решение взехме днес на срещата със собствениците и управителите на бургаските болници в града, директора на РЗИ - д-р Георги Паздеров, директора на регионалната здравна каса - д-р Лъчезар Томов, директора на „Бърза помощ“ - д-р Асен Кърджиев и декана на Медицински факултет - доц. Цветан Велинов.

Двата буферни центъра ще имат на разположение лекар, медицинска сестра и рентгенолог. Те ще са разположени в ДКЦ „Свети Георги Победеносец“ /бившата военна болница/ и ДКЦ „Ел Масри“ в к-с „Лазур“. Логистиката им ще се осъществява от Семир Абумелих и Зиад Ел Марси, които изразиха готовност да поемат тези звена. До средата на следващата седмица ще се осигури и денонощен режим на работата им.

Целта на разкриването на буферните центрове е да се диагностицират пациенти със съмнения за КОВИД, като се определя кои от тях са за домашно лечение и за кои се налага хоспитализация.

На място ще се правят и ПСР тестове, а екипите в двете звена ще са в постоянна връзка с четирите болници, където в момента извършват прием на болни с КОВИД– държавната УМБАЛ, УМБАЛ „Дева Мария“, МБАЛ „Бургасмед“ и СБАЛПФЗ.

Така, те ще могат да насочват чрез Бърза помощ пациенти, нуждаещи се от настаняване, към лечебните заведения със свободни места. В екипите на двата центъра ще се включат специалисти от доболничната помощ в Бургас.

Целта е да се избегне лутането на пациенти от едно здравно заведение в друго, да се консултират хората с лека симптоматика, така че да се намали наплива към големите болници, да се облекчи работата на Бърза помощ и най-вече да се намали стреса на гражданите.

И двата центъра ще бъдат контролирани и ще работят по спуснат от РЗИ алгоритъм за симптоматика, лечение, необходимост от хоспитализация или от домашно лечение.

Ще разговарям с директора на ОД на МВР - Калоян Калоянов за разпределението на полицейски патрули около двата центъра за обезпечаване сигурността на медиците и спокойствието на пациентите.

На срещата присъстваха собствениците и управителите на МБАЛ „Лайф Хоспитал“, УМБАЛ „Дева Мария“, УМБАЛ Бургас, МБАЛ „Д-р Маджуров“, СБАЛПФЗ, МБАЛ „Бургасмед“. Всички те изразиха готовност при необходимост да се включат в обслужването на пациенти с КОВИД чрез разширяване на мрежата от здравни заведения, които ги лекуват, за което им благодаря.

Предстои ми разговор с проф. Бозов, декан на Факултета по обществено здраве и здравни грижи, за включването на студенти последен курс в оперативната работа на здравните заведения в Бургас, при тяхно желание.

Междувременно Община Бургас закупи достатъчно количества медицински консумативи и екипировка, които да предостави на нуждаещите се здравни заведения.

Общинската дезинфекционна станция извършва ускорена дезинфекция на автобуси и спирки, улици, публични пространства, входове на обществени сгради и болници.