Понеделник, 30 Nov 2020
    
Бургас

Бързите антигенни тестове ще спасят системата, твърди здравният министър

  22.10.2020 12:04  
 Бързите антигенни тестове ще спасят системата, твърди здравният министър

Навлизаме в доста сериозна фаза на пандемията с COVID-19 на територията на нашата страна. Това каза здравният министър Костадин Ангелов. Бързите антигенни тестове ще спасят системата, заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести. По думите му те са най-доброто за училищата, детски градини, всички приемни отделния в болници, задължително в бърза помощ, джипитата, защото се позитивират при температура и коронавирусна инфекция.

„Ако бързият тест за антигени е положителен, човекът може да зарази. Ако човек има температура и има коронвирус, тестът ще се позитивира. Няма да е положителен преди теста и температурата”, обясни проф. д-р Тодор Кантарджиев.

По думите на проф. Кунчев няма как да се говори дали човек е заразен с грип А, грип Б или коронавирус. „Слушайте, в момента грип няма. Циркулацията му започва декември, пикът е януари-февруари. Сега няма защо да търсим грип. Сега е моментът за коронавирусния тест.”, подчерта той по време на брифинга на НОЩ.

Относно упреците, че лабораториите не могат да правят толкова много тестове на ден, д-р Кантарджиев обясни, че 65 лаборатории са в заповедта на министъра. В една от лабораториите в списъка се вземат проби на 150 места в цялата страна. Този списък постоянно се актуализира и увеличава. Освен тях, още 185 частни лаборатории докладват своите положителни случаи. Тяхната дейност също се внася в данните на държавата.

Той даде пример с Националната референтна лаборатория, че ако в 11 часа са получени проби, те могат да са готови в 11 и 30. Така там са имали и 600 проби за ден.

Най-големият проблем е с медиците на първа линия, посочи Ангелов. Те са изморени, голяма част о тях за заразени, някои и в реанимациите.

„Решението виждаме в помощ от лекарите доболнична помощ – специалистите от ДКЦ-ата”, каза здравният министър.

Студентите, които са шести курс медицина и карат държавните си стажове, също ще бъдат призовани да помогнат на лекарите в лечебните заведения, да помогнат и това да се смята са техен стаж.


Анкета

Притеснява ли ви втората вълна от коронавирус?


Резултати

Мнения

Мнения
Доц. д-р Хюсеин Йеменджиев: Надявам се уредът ни за измерване на качеството на водата да се произвежда серийно
  29.11.2020 18:49      

Преподавателят във ВХТИ, заедно с колегата си проф. Валентин Ненов, са създатели на уникалното устройство