Понеделник, 23 Nov 2020
    
Бургас

УМБАЛ-Бургас се нуждае от медицински сестри и лекари в борбата срещу COVID-19

  21.10.2020 16:44  
УМБАЛ-Бургас се нуждае от медицински сестри и лекари в борбата срещу COVID-19

Михаил КОЛЕВ

 

УМБАЛ-Бургас се нуждае от медицински сестри и лекари, както и от доброволци, за справяне с кризата с COVID-19. Това заяви пред журналисти директорът на лечебното заведение д-р Бойко Миразчийски.

„Нужни са ни към момента минимум шест сестри, за да можем да покрием спокойно дежурствата и да осигурим обслужване на пациентите. Ние сме покрили дежурствата с по една сестра, но една сестра на 15 пациенти, става много трудно обслужването и качеството на медицината в такъв случай – пада. Докато ако имаме 2 сестри на 15 души – това ще ни даде по-голяма сигурност и качество“, коментира още той.

По подобен начин стои и въпросът с лекарите в УМБАЛ-Бургас. В момента там има един лекар на дежурство, който обслужат 30 пациенти, болни от коронавирус. Ако имаме повече лекари, които желаят да работят с ковидни пациенти, качеството на медицинското обслужване ще е друго, категоричен бе директорът на болницата.

Той допълни, че в момента в здравното заведение капацитетът с легла, предназначени за болни от коронавирус, е изпълнен изцяло. Единствено вече могат да се приемат пациенти в „Реанимация“, но при по-тежки случаи на заболели.

Относно появилата се информация, че болен от коронавирус пациент, е бил върнат от УМБАЛ-Бургас, д-р Миразчийски заяви, че не знае за подобен случай и е назначил комисия, която да направи щателна проверка.

„Засега още няма резултат от проверката на Комисията, би трябвало до края на седмицата да има такъв. Но от това, което аз изговорих с колегите, те ми казаха, че няма записан пациент с COVID-19, който да е върнат по негово собствено желание или отказ от страна на наши лекари“, добави той.