Събота, 30 Яну 2021
    
Бизнес

Атидже Алиева-Вели: Преходът към екологично земеделие трябва да извървим заедно

  20.10.2020 10:29  
Атидже Алиева-Вели:  Преходът към екологично земеделие трябва да извървим заедно
Атидже Алиева-Вели

Всички осъзнаваме, че преходът към щадяща околната среда икономика и екологично селско стопанство няма да е лесен. Но този път трябва да го извървим заедно. Това каза евродепутатът Атидже Алиева-Вели (Обнови Европа), член на Комисията по земеделие, пред журналисти на онлайн брифинг.

Основна тема на събитието беше реформата на новата Обща селскостопанска политика (ОСП). То предшества гласуването на ОСП на предстоящото пленарното заседание на Европейския парламент, което  ще продължи до 23 октомври.

По думите на българската евродепутатка основна тема на бъдещата ОСП остава Зелената сделка и как тя ще се отрази на българските фермери.

„За мен тази реформа и Зелената сделка предлагат много възможности за българското земеделие”, категорична е тя. И допълни, че е от изключително значение да има дебат с всички заинтересовани страни при разработването на екосхемите в земеделието.

Апелът й към българските земеделци е да участват в диалога при изработването на Стратегическия план. На въпрос на „Черноморски фар“ как малките и средни фермери могат да участват в изработването на този документ Алиева – Вели бе категорична: „Всеки трябва да има място  в обсъждането. Да не забравяме, че малките и средни фермери са голяма част от земеделците в страната. Трябва да се намери баланса между малки, средни и големи производители“.

 По отношение на зелените мерки евродепутатът добави още едно разяснение: „Разработвайки зелените мерки сега, те подлежат на ревизия след 2 години. В случай че не сме дефинирали много добре нуждите си или не виждаме очаквания резултат, ще имаме възможност да променим съществуващите мерки, да включим нови“.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил