Вторник, 24 Nov 2020
    
Бизнес

Атидже Алиева-Вели: Преходът към екологично земеделие трябва да извървим заедно

  20.10.2020 10:29  
Атидже Алиева-Вели:  Преходът към екологично земеделие трябва да извървим заедно
Атидже Алиева-Вели

Всички осъзнаваме, че преходът към щадяща околната среда икономика и екологично селско стопанство няма да е лесен. Но този път трябва да го извървим заедно. Това каза евродепутатът Атидже Алиева-Вели (Обнови Европа), член на Комисията по земеделие, пред журналисти на онлайн брифинг.

Основна тема на събитието беше реформата на новата Обща селскостопанска политика (ОСП). То предшества гласуването на ОСП на предстоящото пленарното заседание на Европейския парламент, което  ще продължи до 23 октомври.

По думите на българската евродепутатка основна тема на бъдещата ОСП остава Зелената сделка и как тя ще се отрази на българските фермери.

„За мен тази реформа и Зелената сделка предлагат много възможности за българското земеделие”, категорична е тя. И допълни, че е от изключително значение да има дебат с всички заинтересовани страни при разработването на екосхемите в земеделието.

Апелът й към българските земеделци е да участват в диалога при изработването на Стратегическия план. На въпрос на „Черноморски фар“ как малките и средни фермери могат да участват в изработването на този документ Алиева – Вели бе категорична: „Всеки трябва да има място  в обсъждането. Да не забравяме, че малките и средни фермери са голяма част от земеделците в страната. Трябва да се намери баланса между малки, средни и големи производители“.

 По отношение на зелените мерки евродепутатът добави още едно разяснение: „Разработвайки зелените мерки сега, те подлежат на ревизия след 2 години. В случай че не сме дефинирали много добре нуждите си или не виждаме очаквания резултат, ще имаме възможност да променим съществуващите мерки, да включим нови“.


Анкета

Притеснява ли ви втората вълна от коронавирус?


Резултати

Мнения

Мнения
Ясен Дараков пред „Черноморски фар“: Американското общество е разделено по отношение на фактите
  23.11.2020 14:34      

Един президент трябва да може да живее поне 10 години след мандата си, за да види последиците от своите решения