Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бургас

„Кралицата на нощта“ присъства на есенната Флора

  15.10.2020 12:26  
„Кралицата на нощта“ присъства на есенната Флора

Дона МИТЕВА

Цветният есенен базар, позициониран във външните пространства на Експозиционен център „Флора“, в морската градина отвори врати. Около двадесет фирми представят на бургазлии и гости на града прекрасни сезонни цветя, луковици, посадъчен материал и градински пособия. Хризантеми, далии и орхидеи са само част от видовете, които предлагат производители и вносители от Пловдив, София, Котел, Габрово, Велико Търново, Бургас и др.

 Традиционно край морето е и Греъм, приятел на града, който има ферма за растения във великотърновско. Той отглежда новогодишни растения, билки и подправки, а също така и декоративна растителност, обясниха домакините.

Както винаги в базара присъства и градинската техника – професионална и любителска. Два щанда на медари пък предлагат пълната гама от пчелни продукти. Градинарите могат да си закупят също биоторове и компост.

Според Мирослава Аргирова, управител на Експо център „Флора“ хитът на този базар тепърва ще се оформя. Изложението е отворено до неделя включително. Но със сигурност на всяко изложение се оформя едно изразено предпочитание на потребителите. Миналата пролет например са били цитрусовите растения.

По наши наблюдения, първите потребители  търсят есенните цъфтящи растения като хризантемите, купуват луковици, сукулентни растения.

„Участниците-производители си търсят събитията, защото за тях е важна срещата  с клиентите. И посетителите имат специфични харесвания. Някои помнят  от кой производител са си купили предна година и отново искат от него да пазарят.  Търсят го. Така че желание есенният базар да се случи има и от двете страни“, категорична е Мирослава Аргирова.

Флористката Ема Николова, която е от Поморие, но от години е разработила „Ателието на Ема“ в Бургас предлага нещо по-различно – декорации. Както тя самата казва работите й са адресирани към „хора с отношение към красивото, към качеството и философията на живот“. „Без значение колко е богат един човек, винаги може да отдели средства за да зарадва очите и душата си. Да си създаде хубава атмосфера“, обобщава тя.

За първи път в Бургас се показва Тубероза Полиантес, растение, което се очертава да се превърне в екзотичния хит на есенния базар. Ева Александрова и Митко Димитров отглеждат „Кралицата на нощта“ в село Караново, Старозагорско. „Това е уникално растение, принципно се отглежда в Индия, а ние го отглеждаме тук четвърта година, заради ценното масло, което се извлича от цвета. Маслото е основно в парфюмерията, много ценен аромат. Влиза в състава на световни марки парфюми. Освен това се използва като маска за лице, коса, деколте. То е афродизиак, помага при безсъние, стрес, анемия“, казва Ева и допълва, че интелигентните потребители ги водят в Бургас на есенното изложение, за да им презентират „Цветето на Богородица“. Затова те подаряват по едно цветче на всеки, който се спре на щанда им.

„Бяхме във Френска Полинезия и там навсякъде ухаеше на нещо специфично. Търсих растението, което излъчва този аромат и все не го виждах. Отивайки в клуб за медитация, открих, че всички жени миришат на масло от  тубероза. Те си мажат косите  и лицата с него и изглеждат прекрасно. Знае се, че този аромат отваря коронната чакра и третото око“, обяснява Ева.

Екзотичният аромат стимулира спокойствието, креативността, увеличава  артистичното вдъхновение, затова на българите в Дубай са им казали, че това не е просто цвете, а е растение, което се открива от високоинтелигентните хора.

Ева и Митко, които отглеждат „Кралицата на нощта“  или „Цветето на  Богородица“, както е известна още туберозата признават, че наистина имат особена връзка. Въпреки че работата е изцяло ръчна, те са й се посветили безрезервно.

Във фирмата отглеждат също куркума и лавандула, но признават, че това да са посланици на това невероятно и рядко срещано по нашите земи цвете е истинско удоволствие.

„Опитвали сме да обясняваме на колеги, които отглеждат лавандула и за туберозата, но обикновено не ни обръщат внимание. При лавандулата обработката е машинна и там всичко става по-лесно“, казва Митко.

Любопитен факт е, че над 3500 килограма цветчета са необходими за производството на един килограм от абсолюта, затова и Тубероза Полиантес е едно от най-скъпите масла на земята, дори по-скъпо от това на Роза Дамасцена.

Тубероза полиантес известна като "Кралицата на нощта"
Красивите неща на Ема Николова радват окото

Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил