Събота, 30 Яну 2021
    
Бизнес

Марияна Николова: Ще има ски сезон

  11.10.2020 17:52  
Марияна Николова: Ще има ски сезон

Българите сами спасихме летния сезон, ще има и ски сезон, каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по БНТ, цитирана от Darik. „Единната система за туристическа информация за първи път дава публичност на статистиката. Тази година имаме посещения на Черноморието на над 900 000 българи. Общо за страната са 2,7 млн. българи, а чужденците са 1.1 млн. Статистиката показа 71% за българите към 29% за чужденците. Имаше спад на чужди туристи на места като Албена, Златни пясъци и Слънчев бряг, но имаше и невиждан бум на туристи по Южното Черноморие като Приморско, Лозенец, Китен, Царево, където се отчита дори ръст от 20%, има и бум на СПА курортите“, посочи тя.

„Аз съм безкомпромисна по отношение на мерките за безопасност и лично проверявам курортните селища и големите градове. Ние българите сами спасихме летния сезон и българите подкрепиха туристическия сектор. Българите харесват нашите курорти“, каза още Николова.

„Много са важни мерките на безопасност и ние сме безкомпромисни. Регионалните здравни власти постоянно проверяват курортите. Ще има ски курорти и ще има ски сезон. Нарушения няма да бъдат толерирани. Тези, които са по-гъвкави, ще оцелеят. Туристите сега търсят по-малки курорти и ние се преориентираме. Очакваме да дойдат туристи от Балканските страни и те ще дойдат през сухопътните граници“, добави тя.

„При хотелите, които бяха в по-голямата леглова база, не отвориха поради това, че си бяха направили сметката с чартърите, които се отмениха. Общата ни стойност на пакета за чартърната програма е около 55 млн. лв., като тя е с тенденция за 2021 – 2022 г. От бея се очаква около 400 000 души туристопоток. Към момента са постъпили и 17 заявления от туроператори по тази мярка“, допълни тя.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил