Понеделник, 25 Яну 2021
    
Общество

Два синдиката в правосъдието се обединиха

  04.10.2020 14:30  
Два синдиката в правосъдието се обединиха

Съюзът идва след извоювано увеличение на възнагражденията им

 

Георги РУСИНОВ

 

Два синдиката на съдебната охрана (СНЦ „Синдикат Охрана“) и пенитенциарните служители се обединяват. Съюзът идва след извоювано увеличение на заплатите на служителите от съдебната охрана. Те не бяха включени в постановлението на Министерски съвет, с което на държавните служители възнагражденията се увеличават с до 30%. Така се стигна до нелепия факт две главни дирекции, в едно министерство, да бъдат противопоставени. С протести в Бургас и Враца в края на август обаче съдебните служители от „Синдикат Охрана“ постигнаха своето. Подкрепени бяха и от другите големи синдикати в МВР. Така се стигна до закономерното, на 24-и септември, във Велико Търново, председателят на СНЦ „Синдикат Охрана“ Петко Чалъков и председателят на СПС (Съюз на пенитенциарните служители) Иван Янчев си стиснаха ръцете и обявиха създаването на нов съюз.

11-ото Общо събрание на СНЦ „Синдикат Охрана“ бе едно от най-важните в историята на синдиката. На него се отбеляза и петгодишнината от създаването му. 55 от 76 делегати с право на глас се събраха за провеждането му. Обединяването със СПС бе една от точките в дневния ред. Останалите бяха приемане на проекта за бюджет за 2021-а, приемане на оставки на членове в Управителния съвет и приемане на нови членове в УС.

Специални гости на годишната среща бяха главният директор на ГД „Охрана“  главен комисар Георги Жеков, президентът на национален синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ Венцислав Станков, заместник-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР бургазлията Генади Тенев, председателят на Синдиката на пенитенциарните служители Иван Янчев, както и заместник-председателят му Адриан Ненчев, адвокат Васил Ставрев, който е юрист на СНЦ „Синдикат Охрана“, Станислав Ставрев от ГДИН - Варна и почетните членове Николай Тодоров и Пламен Камбуров.

Поздравителен адрес от проф. Николай Проданов, заместник-министър на правосъдието, който не можа да присъства, прочете главният директор Георги Жеков.

„Изразявам уважението си към вашата организация. Като ресорен заместник-министър бих искал да изкажа задоволство от общата ни работа до момента. Вярвам, че за времето на съвместната ни дейност сме доказали, че диалогът, взаимните компромиси и чисти взаимоотношения отварят и най-затворените врати. Извървяхме един некратък път. Минахме заедно през стачки, протести, многочасови дебати, консенсуси и отстъпки. Каквато и да е била ситуацията, целта винаги е била ясна и изисквала обединение около взаимно приемливи решения. Такива, каквито вие несъмнено заслужавате за своя труд и постоянство. Искрено вярвам, че добрият тон и откритите намерения ще се запазят при диалога и в бъдещите ни отношения“, се казва в него.

Самият Жеков също използва повода да поздрави домакините си.

„От свое име и от името на Главна дирекция „Охрана“ е особена чест и удоволствие най-сърдечно да ви поздравя по повод 11-ото общо събрание и 5-годишнината от създаването на синдиката. Защитата на основните социално-икономически и трудови интереси и права на служителите от сектор „Сигурност“ е предизвикателство за сдружението, което гордо отстоява своите цели пред институциите в България. Поздравявам ви за усилията, които полагате. Те са особено ценни и се явяват като успех и воля за постигане на промяна към по-добро“, обясни той.

Думата взе и Венцислав Станков.

„Радвам се на вашите постижения. Последното, но не единственото е, че в края на август излезе постановление за увеличение на възнагражденията на служителите в държавната администрация. ГД „Охрана“ не влизаше в списъка. Благодарение на всички вас този въпрос беше урегулиран и естествено и вие бяхте отразени и получихте увеличение на възнагражденията си. Щеше да е хубаво заместник-министърът да ви даде обяснение защо бяхте пропуснати. Логично е, когато едната дирекция е включена, да е включена и другата. Все пак и възнагражденията вървят равно. Нека новото избрано ръководство на вашата организация да продължи в този дух и темпове. Синдикалната дейност не е никак лесна. Изисква много познания, четене и денонощен труд. В последните години осезаемо се вижда политическата неблагодарност и липсата на воля за постигане на един добър статус на живот на всички българи. За да стигат проблемите ни до тях, синдикатите са необходими“, каза той на свой ред.

Тук Петко Чалъков внесе яснота по поставените въпроси.

„Професорът бе запитан защо не сме записани в постановлението и не можа да ни отговори и ни заяви, че никой не е питал министерството. Когато на 21 август на протеста проведохме среща и с министър Алхадова, и тя не можа да ни отговори. Каза, че никой не я е питал. Аз не знам как се управлява държава, но по този начин не се прави. Тази декларация пратихме и на Бойко Борисов, до министерството и докъде ли не. Минали сме целия път, за да се стигне до протеста“, посочи той.

След него се изказа и другият активен в синдикалната дейност бургазлия Генади Тенев.

„Не само при вас, ами явно в цялата държава чиновници управляват министерствата, защото в МВР е същото нещо. И тая държава е на анонимните виновници. Един не знаел, друг не знаел. Един ли нямаше да попита кой го написа това нещо така. Не работят ли в това министерство и не ги ли е срам, че някой ги подвежда и се стига до протести. Това е недопустимо. Този синдикат го приемам много лично, защото откакто е създаден, с Чалъков работим много добре в Бургас и на национално ниво. Винаги сме се стремели и аз, и нашата организация, доколкото можем и докогато можем да помагаме. Имаме един девиз „Заедно можем повече“. Това клише на сградата на Народното събрание не искам да го използвам. „Единството ражда победа“ са казали римляните. Това е пътят за вас и за колегите от синдиката на пенитенциарните служители. За 5 години извървяхте много, те са малко след вас. Утвърдихте се като фактор във вашето министерство. Последната ситуация със заплатите е факт за това“, обясни Тенев.

Последен думата по време на събранието взе и председателят на СПС Иван Янчев.

„Аз клишето ще го кажа. Съединението трябва да направи силата. Доказано е. Сега малко го поопорочиха, но ние трябва да докажем обратното. Силно се надявам пътят, по който сме поели да го докараме докрай и аз съм сигурен, че ще го направим. Общите цели и задачи ще ни наложат труден път да извървим. Ние сме синдикат на 2 години и за това кратко време си отстояваме правата. Това, което сме предначертали го постигаме. Посоката наистина е тази, наистина трябва да се обединим и да се подкрепяме. Ако някой има някакви претенции към другия синдикат, или каквото и да е, моля ви, колеги, бъдете коректив. Не допускайте някоя наша малка грешка да опорочи всичко това“, каза той.

 

Въпроси до главния директор

 

Тъй като главният директор на ГД „Охрана“ Георги Жеков уважи събитието и присъства лично, Петко Чалъков даде възможност за въпроси от страна на делегатите към него. Интересът се оказа голям. Повече от час Жеков бе запознат с проблеми, които съдебните охранители срещат. Проблемът с конвойните автомобили бе поставен на първо място. Голяма част от съдебните охранители от страната се оплакаха от стария автомобилен парк, както и от редица проблеми с техниката. Жеков обясни, че има предвидени средства, с част от които старите автомобили да се подменят, но няма как да стане наведнъж. Тъй като обаче средствата не са само за смяна на автопарка, темповете няма да са много бързи. Предвижда се иначе внедряването на повече автомобили 4х4. Жеков взе предвид желанието за возила с повече места. Главният директор посочи пред делегатите, че голям ресурс от капиталовите средства отива да за доизграждане на системите за сигурност.

„Идеята е след всяка година 10% от автомобилния парк да се подменя“, обясни Жеков.

Друг проблем, който служителите от съдебна охрана споделиха пред висшестоящия си началник са медицинските прегледи. Въпреки че оценяли колко много дирекцията работи в тази насока, на места в страната ставали големи струпвания. Затова се предложи дали не е възможно прегледите да се правят заедно с тези на съдебните служители, защото тогава специалисти идвали в съда и стояли по 2-3 дни. Жеков обеща, че ще проучи тази възможност.

Въпрос имаше и около работното облекло на съдебните охранители, както и как се определя натовареността на една дирекция.

Петко Чалков отчете, че по време на пандемията са изхарчени 19 180 лева, с които всеки член на синдиката е получил пратка с анибактериални гелове, спирт и марли, маски. Синдикатът е разпределил и 10 600 лева в помощ на 17 болни служители и деца на загинали колеги.

След тежкото събрание вечерта приключи с празненство за рождения ден на СНЦ „Синдикат Охрана“. Петко Чалъков пожела здраве и успех на делегатите и ползотворна бъдеща работа.

Официалните гости (от ляво надясно на първи ред): почетните членове Николай Тодоров и Пламен Камбуров, Адриан Ненчев, Иван Янчев, Станислав Ставрев, Генади Тенев и Венцислав Станков

Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил