Понеделник, 25 Яну 2021
    
Спорт

Плоча увековечава рекорда от басейн „Флората” на Цанко Цанков

  26.09.2020 15:34  
Плоча увековечава рекорда от басейн „Флората” на Цанко Цанков

Михаил КОЛЕВ

 

Плоча, на която е записан последният исторически рекорд на плувеца Цанко Цанков, бе поставена днес в басейн „Флората”. През август бургазлията успя да плува на това място в продължение на 12 часа без прекъсване, изминавайки над 50 км (50 600 м.) и подобрявайки постижението на словенеца Мартин Стрел от 1998 години в Женева за най-продължително плуване в 50-метров басейн без прекъсване.

„За мен е огромна чест да имам плоча тук на това място, именно на този плувен басейн, където бе поставен рекордът и премина една голяма част от моята подготовка. Радвам се, че успяхме чрез това постижение да поставим Бургас на картата на плувните спортове, най-вече в маратонското плуване. Изключително съм горд, че този рекорд е единствен по рода до момента, а още по-доволен съм, че той стана в родния ми град. Поради тази причина държах много деца да участват по време на рекорда. Най-важното нещо за мен е бъдещето на тези деца, които след нас ще поемат щафетата в плувните спортове. Исках те да видят и докоснат този мой положителен пример, както и на други мои колеги, за да бъдат те мотивирани и да си повярват, че могат да постигнат и задминат нашите постижения”, каза още плувецът.

На събитието присъстваха близки и приятели на Цанков, зам.-кметът Диана Саватева, началникът на отдел „Спорт” към община Бургас Веселина Деведжиева, представители на бургаските водните клубове.

Веднага след церемонията плувецът проведе открит урок в басейна с деца от всички седем плувни клуба в Бургас.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил