Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бизнес Бургас

Заради кризата от COVID-19: 20 000 работни места в областта са застрашени

  17.04.2020 16:20  
Заради кризата от COVID-19: 20 000 работни места в областта са застрашени

Изготвянето на програма в помощ на малкия и среден бизнес в Бургас засега се отлага

 

Георги РУСИНОВ

 

20 000 работни места в областта са застрашени от кризата заради епидемията от COVID-19. 12 000 от тях са в Бургас. Това заяви председателят на комисията, която ще разходва средствата в общинския фонд на Бургас за помощ на бизнеса и хората по време на извънредното положение Иван Гавраилов. С решение на Общински съвет – Бургас от 31 март 2020-а, членовете на новосформираната комисия трябваше да разгледат предложенията на съветниците и на търговци и да изготвят програма за стимулиране на малкия и среден бизнес. Последното обаче се отлага за след края на извънредното положение.

Гаврилов се аргументира с това, че програмата следва да е съобразена с предвидените от правителството мерки за подпомагане на бизнеса и да ги допълва. Към настоящия момент, все още се разработват правила по приетите решения за икономически мерки от държавата, обсъждат се и нови.

„Предвид изложеното, комисията реши да работи по изготвяне на програма, след като има яснота за всички държавни помощи и икономически мерки и възложи на общинска администрация да обобщи за следващо заседание, заедно с електронните услуги, които предоставя общината, и да подготви насоки и предложения за програма със следкризисни мерки, в помощ на бизнеса“, посочи председателят.

Бе отложено и разглеждането на предложението на Николай Димитров, председател на „Асоциация за защита на дребния и среден бизнес“. Като мотиви се изтъква, че то касае следкризисни мерки, които ще бъдат обсъдени на следващото заседание на комисията, на което ще бъда поканен и представител на Асоциацията.

Предложението на Живко Табаков за обявяването на нулева година за събиране на туристически данък на територията на Община Бургас бе отхвърлено, тъй като противоречи на разпоредбата на чл. 1 ал.4 от Закона за местните данъци и такси, според който не се допускат изменения в приетите от Общински съвет размер и начин на определяне на местните данъци в течение на годината.

Към докладната на Гаврилов има приложени изготвени икономически анализи, с които общинските съветници ще се запознаят до сесията през април.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил