Събота, 30 Яну 2021
    
Бургас

Бивши евродепутати с писмо до ЕП, притеснени от ставащото у нас

  09.09.2020 15:37  
Бивши евродепутати с писмо до ЕП, притеснени от ставащото у нас

 

Бивши евродепутати, сред които и бургаският проф. Маруся Любчева, изпратиха писмо до Комисията на Европарламента по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи LIBE. В него те изразяват своите притеснения от политическата криза в България и липсата на силна реакция от институциите на Европейския съюз.

Под писмото стоят подписите на бившите членове на ЕП – Душана Здравкова, Маруся Любчева, Кристиян Вигенин, Момчил Неков и Мария Капон, наблюдател в Европейския парламент.

В четвъртък- 10, Комисията LIBE ще организира дебат в Европарламента с фокус случващото се в България.

„През 2013, когато бях член на Европарламента участвах в такъв дебат и съм сигурна, че той има смисъл. Не става дума да привличаме внимание върху себе си, а върху  процесите в България“, коментира проф. Любчева.

В писмото се подчертава, че доверието в управляващата коалиция е разбито.  Посочват се примери като ендемична корупция на високо ниво в правителството и липсата на разследване на скандали; нарушения на правата на гражданите и липса на капацитет за насърчаване и поддържане на върховенството на закона; компрометиран изборен процес и др.

Проф. Маруся Любчева, коментира: „Когато нещата са поставени на плоскостта на загриженост за гражданите на ЕС би имало някакъв резултат. Направихме писмото не за да хулим България, а да обърнем внимание, че трябва да има по-адекватни мерки за да се спре корупцията. Писмото е направено от гледна точка на граждани, които споделят европейски ценности, за да се преустанови една практика, която очевидно е пуснала пипала сериозно у нас. Най-сериозно мен ме провокира изказване на един български министър, който каза, че 60% от европейските средства отиват в нечии джобове, а не да постигнат целите на проектите, за които са дадени. Такова нещо не мога да приема и не мога да се съглася, че това е нормално“. По нейни думи политиките трябва да бъдат справедливи и достъпни за всички, а върховенството на закона да бъде над всичко.

Проф. Любчева очаква да се назначи сериозна проверка по всички повдигнати в писмото въпроси, а  ЕП трябва да препоръча  провеждането на незабавни избори.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил