Събота, 30 Яну 2021
    
Фарът на 100

Кмет, прокарал селски туризъм, се похвалил първо в „Черноморски фар“

  31.08.2020 17:51  
Кмет, прокарал селски туризъм, се похвалил първо в „Черноморски фар“

Костадин Русенов чете едновековния вестник от 60 години

 

Георги РУСИНОВ

 

„Черноморски фар“ продължава рубриката си „Вестникът, с който израснах“ по повод 100-годишнината на изданието с още един интересен наш читател. 85-годишният Костадин Русенов от 60 години се информира за случващото се в Бургас и областта от „Черноморски фронт“, а след това и от „Черноморски фар“. Роден е в Ново Паничарево, където по думите му „първо мляко е засукал“. Там е израснал, а „Черноморски фар“ е неразделна част от живота му. Костадин неведнъж е бил герой по страниците на изданието, особено в мандата му като кмет на родното село.

„От 60-ата година започнах да чета този вестник, когато бях в Окръжния комитет и някои статии за дейността на младежките организации в областта се отразяваха. Станах много активен читател, а и присъстващ по страниците на „Черноморски фар“ когато бях кмет. Тогава работехме много добре с журналиста Сашо Инджов и фотографа Тодор Ставрев“, спомня си Русенов.

Екскметът на село Ново Паничарево продължава с думите, че е нямало събитие, което да се е провеждало в селото и „Черноморски фар“ да не го е отразявал.

„Може нескромно да прозвучи, но аз самият бях много активен кмет. Маруся Любчева тогава много помагаше на селото. Тя уреди няколко лета поред да идват фолклорни състави за различни фестивали и събития. Гледах в родното си село да направя нещо. Направихме паметник за загиналите 41 души от селото по време на войните. Направихме параклис „Света Марина“, въпреки че не бях много вярващ. Уточнихме и паметна плоча на старото село, което се е наричало Паничарево. След като се премества през 1881-а го кръщават Ново Паничарево. Всичко това, а и още много неща, винаги бяха отразявани във вестника. Благодарение на Сашо Инджов, който работеше много активно с нас. Благодаря и на всички други, които не съм споменал, но са отразявали събитията ни“, сякаш с умиление си спомня годините на кметуване Костадин.

Сред постиженията си той отчита създаването на Детската фолклорна група „Паничарче“, която по думите му е прославила не само селото, но и цялата община Приморско. Горд е и от факта, че цялата му кметска дейност е описана в книгата „Неспокойно сърце“ на Георги Дюлгеров.

„Много техни участия са влизали във вестника. Ходихме на фестивали разни, позабравил съм им имената. Ръководител на тази детска формация беше Мария Маркова – много кадърна и способна жена“, заявява той и продължава:

„Голямо мероприятие направихме за честването на 120-годишнината на селото и честването на 80 години от създаването на партията (б.а. БКП/БСП) и 50 години от създаването на РМС (б.а. - Работнически младежки съюз). Тогава бяхме към созополска община и много ни помогнаха. Стоян Недялков тогава беше кмет ми се струва. Много хубава статия след това имаше във вестника. Спомням си я още“, леко развълнувано си припомня събитието бившият кмет.

Благодарение на „Черноморски фар“ в спомените на Костадин Русенов винаги ще остане и събитието по откриването на паметната плоча на загиналите във войните 41 души от селото.

„Организирахме посещението от Созопол на почетните караули. Имаше много хубави снимки после във вестника от цялото събитие. Гледайки ги, можеш да го съпреживееш отново. За мен това е един достойно свършен мандат през този период. Пак казвам, „Черноморски фар“ винаги е бил зад нас и винаги е отразявал дейността ни, защото бяхме активни, за разлика от много други“, убеден е Костадин.

Нещото обаче, с което много се гордее Русенов е, че точно по време на неговия мандат Ново Паничарево развива селски туризъм, благодарение на близостта си до Приморско. В тези години още не се говореше за такъв тип туризъм, така че Костадин се явява и иноватор.

„Бяхме организирали туристи в Приморско, мисля, че французи бяха, да идват да разгледат и забележителностите на селото, а след това сядаха да обядват в местната кръчма. Винаги оставаха доволни от храната и хвалеха българската кухня“, с усмивка обяснява той. Почти на 100% е сигурен, че вестникът пък е писал интересна статия за това.

„Нещо от сорта на „Французи харесаха българската кухня в Ново Паничарево“ беше, но…“, добавя той.

По време на мандата си, Костадин разчита основно на „Черноморски фар“, за да е информиран. Чете и софийските ежедневници.

„Но „Черноморски фар“ четях, за да се информирам къде колегите в региона са провели някакви мероприятия и да взимам добрия пример от тях. А това ставаше, защото вестникът отразяваше всичко. Нямаше село в областта, където да не е влязъл. Дори и след кметския си мандат, аз оставам много любопитен за случващото се в Бургаско, затова винаги чета вашия вестник“, убеден е екскметът.

В живота хубавото върви с лошото. Така е и през мандата на Русенов. Не всичко е цветя и рози. Изправян е неколкократно и пред трудности.

„Имаше и тежки моменти, които сте отразявали. Една година, не помня вече коя, беше паднал голям сняг. Възрастните хора не можеха да излизат от домовете си, да отидат да си напазарят. Та аз организирах да им се правят доставки по къщите. Трудно беше. Гробищният парк пък нямаше вода много години. Тогава копахме над 300 метра камъни, за да докараме вода до гробищата. Хората бяха много доволни, че вече не им се налагаше да мъкнат кофи по баирите, защото селото е нависоко“, спомня си Костадин.

Запитан за това кое му харесва във вестника и кое не, редовният ни читател казва, че професионална оценка могат да дават само специалистите. Той обаче като читател е удовлетворен и никога не е оставал недоволен от 100-годишното издание.

„Мога да кажа, че „Черноморски фар“ винаги е бил на ниво като вестник. Знам, че винаги е имал много читатели и абонаменти, което означава, че е бил и ще бъде най-четеният вестник в областта. „Черноморски фар“ ще е моят избор, защото тук са малките новини от областта, които националните вестници не отразяват“, обяснява той.

Любимите му новини, без голяма изненада, са тези за селата.

„Най-обичам да чета за работата на селските кметове, къде какво правят, какво интересно се случва по малките населени места. Нещото, което най-много ми допада, когато чета вестника е да виждам, че и други селски кметове като мен са активни и правят много за селата си. В селата има живот. Това определено може да се каже от прочетеното досега“, казва Русенов.

В края на разговора, макар вече не като кмет, а като активен общественик, Костадин ни разказва за интересна инициатива, която според него трябва да отразим.

„Мога да съобщя официално и ви каня, когато стане време, че в селото се реставрира къщата на първия наш народен представител – Стефан Димитров. Наближава времето, когато ще я открием и ще се радвам да дойдете. Тя се реставрира по стария й тертип, както си е била едно време. Той е първият народен представител от Ново Паничарево по времето на управлението на Стефан Стамболов. Аз му направих на старата къща паметна плоча, на която пише, че тук е роден Стефан Димитров, от еди-коя си до еди-коя си година е народен представител в правителството на Стефан Стамболов и голям общественик и дарител. Името му стана популярно по мое време, защото аз го издирих из архивите, въпреки че партията не беше много доволна“, уточнява той.

На екипа на достойния вестник „Черноморски фар“ Русенов честити 100-те години и пожелава неговите журналисти да продължават да го списват толкова добре и да се развиват в това достойно издание.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил