Понеделник, 25 Яну 2021
    
Камено

Жители на Камено въстанаха срещу строеж на крематориум

  07.08.2020 10:26  
Жители на Камено въстанаха срещу строеж на крематориум

Ина ПЕТРОВА

Стотици жители на Камено и съседното Българово се обявиха против изграждането на крематориум в землището на общинския център. Категоричната им позиция бе изразена по време на общественото обсъждане за въздействието на съоръжението върху околната среда, което се проведе в читалището в Камено.

Проектът предвижда изграждане на парк за кремации и урнополагане в местността Дере Арас. Според местните теренът е на по-малко от два километра от последните къщи и дейностите там ще замърсяват въздуха над града. Инвеститорите пък посочват, че инсталацията ще разполага с най-висок клас пещи и уникална за България филтрираща система, на стойност 1 200 000 лв. Това е поверено на немска компания, която е изградила над 250 крематориума по целия свят. Освен това услугите по кремиране на тленни останки са в пъти по-евтини от традиционното погребение и ще са от полза за хората в региона, където крематориум няма.

Преди да изтъкнат което и да е от предимствата на проекта, инвеститорите бяха посрещнати пред читалището от близо 200 души с плакати „Не ви искаме в Камено“, „Не на крематориума“. Настръхнали срещу проекта, те категорично заявиха, че по никакъв начин не желаят тази инсталация до града.

75-годишният Киро Николов споделя, че не иска крематориум, защото „като духне „морякът“ от Българово и въздухът ще се замърси“. „Ние и сега имаме замърсяване, не искаме още. Идваха ни роднини от Сливен и ни питат „Как дишате тук, в Камено?“.  Аз като коля прасето и мирише цялата махала, сега ще ми казват, че няма да мирише. Миризмите ни притесняват. Ако беше много хубаво нещо щяха да го направят в Бургас“, казва още възрастният човек.

Негови съграждани са на същото мнение: „Притеснява ни най-вече мръсният въздух. Да го изнесат някъде далече този крематориум, не го искаме при нас. Камено се пада в низина и всичко ще идва при нас, особено, ако започне да вали“. Напрежението сред местните е голямо, още повече, че някои са убедени, че там няма да се горят само трупове, а и  животни и отпадъци. Други пък са убедени, че ще се приемат и трупове от Европа, което категорично бе отречено от фирмата. На въпрос не виждат ли икономически ползи за тях и общината, те са категорични: „Най-много данъците да се вдигнат, а цените на имотите ще паднат. И 2000 лв. да ми дават като заплата там, не бих отишъл да работя там“.

Въпреки че присъстващите изпълниха читалището, те много бързо дадоха „заден“ и демонстративно напуснаха залата. Така оставиха екипа с едва десетина от най-твърдите противници на проекта. Въпреки че задаваха въпроси към гостите, те не им даваха възможност да отговарят. Така инвеститорите не успяха да пуснат заредената на мултимедия презентация, нито да говорят в детайли по екодоклада.  Докато се опитваха да възстановят диалога, инвеститорите получаваха подвиквания като  „Не сме ви канили“, „Взимайте си нещата и напускайте“, „Вън“ и други подобни.

Кристиян Киров от фирмата-инвеститор коментира по-късно, че място за емоции в бизнеса няма, но е разочарован от арогантното поведение на част от присъстващите и невъзможността за цивилизован диалог.

„Напълно разбирам страховете и опасенията на хората, но не оправдавам поведението и  реакциите по време на обсъждането, имаше арогантно държание на група от посетителите, които се опитваха да саботират обсъждането“, посочи той. От първо лице нападките видяха и представителите на немската компания-производител, един от които по думите на Киров бил заплашен и щял да сезира съответните органи. „Представяте ли си - това са хора, които са обиколили целия свят, те ми казаха, че никъде не са попадали на такава обстановка. А иначе в България се оплакват, че няма инвестиции и не идват инвеститори“, подчертава  Киров. Той допълни, че в страни като Хоконг, където въздухът е мръсен, хората, създали такива инсталация са установили, че това, което излиза от комина на крематориума е в пъти по-чисто, с тази допълнителна филтрираща система и се изкарва по-чист въздух, отколкото влиза.  „Тази система е толкова модерна, че обира частици от веществата във въздуха , който твърдим, че не е чист и го филтрира“, каза Киров. И още веднъж подчерта, че инсталацията покрива всички норми, като от 20 до 50 пъти всеки един показател е под нормите за замърсяване. Относно икономическите предимства инвеститорът, заяви, че с проекта ще влязат свежи пари в общината, а годишните заплати на служителите ще са над 500 000 лв. „Това са пари, които  ще отиват при хората, които се надявам  ще бъдат от региона и които ще работят при нас“, каза Киров. В заключение той обяви, че продължават процедурата в РИОСВ, а дали ще се реализира инвеститорският проект за около 3 млн. евро ще зависи от икономическите и политическите  фактори. На въпрос как ще се тушира напрежението той отговори, че тепърва трябва да помисли върху това.

Във водовъртежа от мнения, неутрална засега е позицията на кмета Жельо Вардунски – той пояснява, че не може да взема страна, защото ще е лош знак срещу инвеститорите, но вижда и какво е настроението на хората. „В момента ние имаме едно инвестиционно предложение и едно обществено обсъждане, Общината е получила тези намерения и ние ги обявяваме. Мястото е на километър – два от селото и хората се притесняват, че вятърът духа насам и ще има замърсяване. Не мога да бъда страна. Но ще се съобразя с хората“, посочва градоначалникът. Той пояснява, че инвеститорите казали, че ще осигурят работни места, обещали също спонсорство и финансиране на обществени мероприятия. „При всички случаи общината ще има финансови ползи, но дали те са на първо място пред мнението на населението е друг въпрос“, подчерта Вардунски.

Зад своите съграждани застава и Добри Добрев, който още в началото на предложението стои в челните редици и оглавява Инициативния комитет срещу проекта. Той категорично заяви, че няма да дадат най-хубавата си земя – тази в местността Дере Арас. „Там в момента има водоизточници, преди дори Бургас вземаше вода от там, като построиха „Камчия“ и тези кладенци сега стоят в резерв. Отделно имаме 100 дка зеленчукови площи, овошки и с тях хората си изкарват прехраната“, казва той и припомня, че още в първата подписка са се включили над 2400 души.

Ако проектът продължи да се реализира, Добрев заяви, че ще се предприеме гражданско неподчинение: „Ще блокираме магистралата „Тракия“, имаме и обходен път за Южното Черноморие - за Приморско, Царево, Китен, и него ще блокираме. Но няма да позволим изграждането на крематориум в Камено“.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил