Понеделник, 25 Яну 2021
    
Несебър

В Несебър настръхнаха срещу обявяването на хотел „Дел Мар“ за карантинен

  04.08.2020 15:34  
В Несебър настръхнаха срещу обявяването на хотел „Дел Мар“ за карантинен

Дона МИТЕВА

Жители и гости на Несебър излизат на протест срещу обявяването на хотел „Дел мар“ за карантинен  за туристи, пристигащи на Черноморието. Протестът ще се проведе пред сградата на Областната управа в Бургас утре от 9.00ч.

„Аз живея в сградата, която се намира в непосредствена близост до  въпросния хотел и съм силно притеснена. Такива са и моите съседи. Никой предварително не е разговарял с нас за намерението хотелът да стане карантинен за Слънчев бряг. Всички чухме на 2 август по новините за това, когато вече бе факт“, казва Деси Вунтунийска, една от организаторките на протеста.

В момента тече и подписка против използването на хотел „Дел Мар“ за евентуално карантиниране на туристи с ковид.

Протестиращите настояват за преразглеждане на това решение и избирането на друг хотел, в наистина отдалечен район. Най-добре е такова място да бъде избрано извън курортите Несебър, Слънчев бряг и Св. Влас, където не е толкова оживено и няма потенциална опасност за здравето на хората и вероятното ранно прекратяване  на летния сезон.

Един от основните доводи на живеещите наоколо е, че се намира в на главния път Равда – Несебър. Разположен е на изключително оживено място, заобиколен от множество други семейни хотели, заведения и магазини.

„В блока, в който живея аз и който се намира точно до „Дел Мар“ има и хранителен магазин. Снощи като обсъждахме със съседите какво да правим собственикът на магазина призна, че ако наистина се настанят хора с ковид в хотела, той ще затвори. Голяма част от съседите пък признаха, че ще се махнат от апартаментите си“, разказа Вунтунийска

Тъй като хотелът е изключително близо до морето, покрай него целодневно минават туристи на път за плажовете. Срещу хотела има две игрища за тенис на корт, които също се ползват. Хотелът не е отделен с ограда и е на самият път. Районът е оживен, особено по това време на годината.

Госпожа Вунтунийска  коментира и  телевизионен репортаж, показващ различна картина. Районът е описан като отдалечен, сравнително незаселен и спокоен, което по нейни думи не е така. „Този хотел се намира на много оживено място“, категорична е тя. По нейни думи хотелът си е сменил собственика миналият септември и сега не функциониращ, затова няма и как обитателите на съседните сгради да влязат в контакт с персонала. Не се знае и кой е новият собственик.

Хората, живеещи в непосредствена близост до хотела са силно притеснени, че решението „Дел Мар“ да се превърне в карантинен хотел ще повлияе изключително отрицателно върху живота в целия район.

Много е вероятно да се наложи ресторанти и магазини да затворят за да нямат контакт с потенциално заразени туристи с ковид 19. Околните семейни хотели също обмислят какви мерки да предприемат, тъй като се опасяват,че ще има много анулирани резервации след като се разбере истинското местоположение на хотел „Дел мар“.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил