Събота, 30 Яну 2021
    
Бизнес Камено Карнобат

Необходими са средства за възстановяване на напоителните системи

  01.08.2020 17:25  
Необходими са средства за възстановяване на напоителните системи

Дона МИТЕВА

Огромно количество чиста вода в Мандра стои неизползвана, но няма напоителна система, която да пренесе водата до нивите с посеви. Същевременно в бургаски регион сушата е огромна. Пострадаха както есенниците, така и пролетниците.

Илия Проданов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, е защитник на идеята да се вложат средства за възстановяването на хидромелиоративните съоръжения. „На първо място държавата трябва да помогне, защото вече две години е суша и то не само в бургаско. В Добруджа също. Ако продължат да са такива безводни и следващите години, проблемът ще се задълбочава и добивите ще падат.

По преценка на Проданов държавата не е готова да се справи със сушата и водния дефицит, който се очертава за напред. „Не може екоминистъра в национален ефир да обяви, че няма да се дава вода на земеделците при положение, че държавата я няма никаква в хидромелиорациите“, категоричен е той.

В шеговит тон зърнопроизводителят казва, че не им остава нищо друго освен да правят вуду магии и заклинания за дъжд, за да успяват с реколтите.

„Зърнопроизводителите са превърнати от държавата в дойна крава. Но при това безводие – приходите от нас няма да са такива, каквито бяха. Защото голяма част от стопанствата вече са на загуба. Освен това в селските общини  фермерите са тези, които помагат на кметствата, а защо не и с наемането на работна ръка дават и поминък. Само че и това ще се промени, ако продължат да падат добивите”, категоричен е Проданов.

Заради по-ниските добиви се очаква и намаляване на рентите в следващите години. За подобно нещо обаче не са готови собствениците на земеделската земя, защото за никой не е тайна, че много семейства чакат тези пари, за да си покрият определени разходи или да вложат парите в нещо, което са си наумили.

 „Това, което имаха хората в наше лице, като едни здрав гръб, във всяко едно село и във всяка община в момента секва, защото ние сме изправени пред криза“, категоричен е Проданов. Той смята, че трябва да  се вземат мерки овреме, а не да се чака проблемът с безводието и сушавите години да се задълбочи.

„Напояването на този етап е нещо, което е пренебрегвано от всички, защото има нужда от сериозни инвестиции и експертиза.“, признава фермера. И допълва, че с голяма мъка обработват в момента нивите, което води и до трошене на скъп инвентар и машини.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил