Петък, 29 Яну 2021
    
Бургас

Агресивни плажуващи отнасят до 1000 лева глоба

  31.07.2020 12:41  
Агресивни плажуващи отнасят до 1000 лева глоба

Георги РУСИНОВ

 

Въпреки че тази година чуждестранните туристи са много по-малко заради коронакризата, по плажовете не липсват агресивни плажуващи, научи „Черноморски фар“. Този сезон преминава под формата на уикенд туризма и нашенецът е основният елемент по плажовете на Южното Черноморие. Спасители признават, че и предни години имат проблеми с агресивни плажуващи, но заради липсата на чужденците, нашите изпъкват на преден план.

Спасителят Петър Русев сподели пред наш репортер, че много българи от вътрешността на страната тази година се изживяват като мутри на плажа.

„Мислят, че са недосегаеми. Имаме проблеми, когато има мъртво вълнение. Сега, тази седмица, от началото, морето е спокойно, за разлика от предната. Иначе ние работим много добре с общинска полиция. Ако стане някакъв голям проблем, идват и пишат актове между 50 и 1000 лева. Имаме няколко случая от тези дни, включително и на глобени на Северния и на Централния плаж в Бургас. Казваме им няколко пъти да спазват правилата, но ако не слушат, идва общинската полиция. Нямаме случаи да ходим да се саморазправяме ние. Има такива, които като чуят за полиция и актове до 1000 лева и се кротват“, разказа той.

Иначе спасителите на Северния плаж са добре окомплектовани и са по двама. Постовете са общо 11. Русев пояснява, че има и трима, които обират почивките, така че винаги да има достатъчно спасители на плажа.

Концесионерът на плаж „Крайморие“ Николай Димитров коментира, че на него също му се налага често да се справя с агресивни плажуващи.

„Както всяко лято, и това лято като цяло има хора, които не желаят да спазват правила, не желаят да спазват Наредбата по водно спасяване и флаговата сигнализация на плажа. Ние сме един от малкото плажове, които позволяват къпане и на червен флаг. Това го правим по така наречения импровизиран басейн. Разрешаваме влизане до гърдите. Събираме ги на групички. Спасителите добре знаят къде е най-плитко и безопасно, къде е възможно да има дънни ями и къде да мине силно течение. В импровизирания басейн, който е 50 на 50 метра, събираме желаещите да се къпят, за да могат да бъдат следени от спасителите в този район“, уточни Димитров.

Проблемът идва обаче от там, че дори и при такава организация на работа, винаги се намират хора, които не желаят да спазват правилата.

„Това пък почти винаги води до конфликти. Много често се налага да викаме полиция. Това лято вече са десетки случаите. Хората, които не спазват правила, които ние наричаме индивидуалисти, обичат да възникват всякакви ситуации около тях“, добави концесионерът.

С проблемните туристи и колегите му се справяли единствено със сигнали до полицията.

„Аз четвърта година съм на този плаж и наложих политика, че тук правилата ще се спазват. Това е изцяло в интерес на здравето на посетителите. Спасителите са за това на плажа“, уточни той.

Той даде и типичен пример за плажуващи, нежелаещи да спазват правилата.

„Между четвърти и пети пост, което е в най-северната част на плажа, група от малцинствата, доста подпийнали, около 15 човека общо мъже и жени. Спасителите многократно свирят да излязат от водата, в един момент единият от тях влиза и хваща една от жените да я извади. Тогава се нахвърлят отгоре му. Той иска съдействие от съседния пост, който предава на старшия, старшият предава на мен, аз пък взимам двама други служители. В момента, в който отидохме, предотвратихме физическата саморазправа. След което обаче продължиха да не изпълняват правилата. Хора от плажа взеха да се изнервят и да търсят саморазправа с тях. Може би практиката ми в работата с хора предотврати това да стане реалност. Обадих се в полицията, които дойдоха страшно бързо. В момента, в който се появиха на плажа, веднага се укротиха, което означава, че имат респект от полицията“, разказа Димитров.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил