Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бургас Общество

40 художника участват в изложба - посланик на надеждата

  29.07.2020 11:01  
40 художника участват в изложба - посланик на надеждата

На 11 август от 16:00 ч., в „Комплексен онкологичен център – Бургас „  ще се открие изложба от поредицата артинициативи под мотото „Продължаваме“. Кампания е създадена преди 3 години  от д-р Константинов и неговия екип от Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология – София, чийто еднокилометров коридор и топла връзка с Лъчетерапевтичния комплекс, е превърнат в уникално по рода си арт терапевтично пространство.

40 художници, ще се  включат  в това издание на благотворителната инициатива с над 200 свои произведения.

Зад логото на инициативата стои   световноизвестният график Димитър Анастасов, който освен участник в експозицията в Бургас, ще уважи и присъства лично на  откриването.

Координатори на проекта са Бистра Стойчева, Димитър Анастасов и Лора Касабова.

В това необикновено пространство картините  ще бъдат  подредени по един въздействащ и хармоничен начин от галеристката Бистра Стойчева и плеяда от български творци . Гости на откриването ще бъдат не само пациенти, лекари, творци и приятели , а и Тони Димитрова, Стефан Илчев и  Ефтим Чакъров, които подариха песента „Продължаваме“- „ Животът“ по стихове на Пепа Таракчиева .

Проф. д-р Бозов , Управител на КОЦ-Бургас, прегърна идеята за необходимостта от превенция на заболяването по начин , които от години е част от лекарските практики извън граница.

Съгласието му с факта, че изкуството е неделима част от душевността на всеки човек, дава възможността на творците, участващи в кампанията „Продължаваме“да достигнат и подпомогнат чрез своеобразни арт терапии възстановяването и комфорта на пациентите и близките им.

Така и „Комплексен онкологичен център- Бургас“ начело с Проф. д-р Бозов и екипа му стават членове , защитници , съмишленица и приятели на инициатива „Продължаваме“ чрез обособяването на арт терапевтични пространства с периодично сменящи се експозиции- пространства на територията на лечебното заведение.

Сигурно много хора ще се запитат защо една болница , вместо да лекува пациентите , трябва да се занимава с изложби и изкуство . Неизменна част от цялостния процес на лечение на един пациент , е не само лечението на физиката му , а и възстановяване на баланса, хармонията и камфора на душата му. „Здрав дух, в здраво тяло“- стара българска поговорка, която в днешния забързан живот е особено актуална.

В КОЦ- Бургас инициативата „Продължаваме“ достигна с любезното партньорство на „Шенкер “ ЕООД- национален логистичен партньор на инициативата.

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил