Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бизнес Общество

Застой при обявите за работа през юни

  08.07.2020 16:25  
Застой при обявите за работа през юни

След големия ръст на обяви за работа през май (+77% спрямо април) броят на обявите за работа през юни остава почти непроменен.  Данните са от изследване на JobTiger. Екипът на компанията периодично анализира тенденциите на пазара на труда. С едва 0.4% са се увеличили обявите във водещите сайтове за работа у нас през юни спрямо май.

С водещо дялово разпределение сред предложенията за работа за наблюдавания период са секторите „Търговия и продажби“ (21%), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (18%) и „Производство“ (13%), следвани от секторите „Транспорт и логистика“ (9%), „Административни и обслужващи дейности“ (9%) и „ИТ“ (9%).

С най-голям положителен ръст спрямо предходния месец май са обявите за работа в секторите „Транспорт и логистика“ (+29%), „Здравеопазване и фармация“ (+20%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (+15%).

68% от предложенията за работа са съсредоточени в големите областни градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Най-напред в тази класация е София с цели 41%, следвана от Варна (9,4%), Пловдив (8,9%) и Бургас, Русе и Стара Загора, съответно с по 3% дял от общия брой обяви за работа.

Въпреки наблюдаваната положителна тенденция, общият брой на обявите за работа все още е с 35% по-нисък от този за същия период от 2019 година. Недвусмислено, основна причина за това е кризата, породена от пандемията с коронавирус, която засегна редица икономически сектори.

Значително нарасналият брой случаи на положителни проби с корона вирус от последните дни и удължаването на извънредната епидемична обстановка могат да доведат до нови ограничителни мерки, които несъмнено ще окажат своето влияние върху пазара на труда, смятат експертите.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил