Вторник, 27 Oct 2020
    
Бургас

Втори протест „Море без бетон“ в Бургас – този път много по-масов

  07.07.2020 19:24  
Втори протест „Море без бетон“ в Бургас – този път много по-масов

Силвия ШАТЪРОВА

 

В Бургас за пореден път протестираха срещу безобразията случващи се с природата у нас. Днес за втори път в градинката до Часовника над 100 бургазлии излязоха, за да бъдат чути. Това сториха и жителите на още 12 града. Протестиращи имаше и на плаж „Корал“.

„Долу ръцете от Закона за биологичното разнообразие! Долу ръцете от морето, планините, реките, горите! Море, а не бетон! Природата няма глас, но има нас!“. Това бяха част от лозунгите издигнати от бургазлии.

Те са твърдо против леенето на бетон по морето, изсичането на гори, съсипването на реки и унищожаването на биологичното земеделие. Притесняват се, че това ще стане ежедневна практика, ако няма промени в закона, касаещи НАТУРА 2000.

„Събираме се, за да има бъдеще за природата на България и за всички нас, защото искаме да живеем в нормална страна, в която законите се спазват. Събираме се, защото на 30 юни 2020-а в парламента се проведе "дискусия" за промените в Закона за биоразнообразието. След нея бяхме уведомени, че предстои изготвяне на доклад за второ четене. Нямаше и намек, че исканията ни за премахване на всички текстове, засягащи Натура 2000 ще бъдат приети! Колегите ни напуснаха тази среща, която беше пълна пародия и бяха обявени за „зелена хунта“ от Валери Симеонов“, обясни Радостина Ценова от Фондация „Биоразнообразие“.

Еко защитниците са недоволни, че Министерството на околната среда и водите вече 4 години организира подобни „кръгли маси”, крайният резултат от които е законопроект, нарушаващ европейските директиви, унищожаващ природата на България, премахващ научното начало при управлението на НАТУРА 2000 и създаващ условия за злоупотреба с европейските средства.

Протестиращите изразиха за пореден път желанието си всичко, което засяга НАТУРА 2000 да се премахне от промените в Закона за биоразнообразието. Радостина Ценова обясни, че иначе сме пред наказателна процедура, която Европейската комисия заплашва да отправи към нас.

„Тези пари ги плащаме ние гражданите и управляващите не ги интересува“, добави тя.

След като отправиха исканията си, еко защитниците се отправиха на шествие по централната улица „Александровска“.


Анкета

Каква зима ни очаква?


Резултати

Мнения

Мнения