Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бургас

Втори протест „Море без бетон“ в Бургас – този път много по-масов

  07.07.2020 19:24  
Втори протест „Море без бетон“ в Бургас – този път много по-масов

Силвия ШАТЪРОВА

 

В Бургас за пореден път протестираха срещу безобразията случващи се с природата у нас. Днес за втори път в градинката до Часовника над 100 бургазлии излязоха, за да бъдат чути. Това сториха и жителите на още 12 града. Протестиращи имаше и на плаж „Корал“.

„Долу ръцете от Закона за биологичното разнообразие! Долу ръцете от морето, планините, реките, горите! Море, а не бетон! Природата няма глас, но има нас!“. Това бяха част от лозунгите издигнати от бургазлии.

Те са твърдо против леенето на бетон по морето, изсичането на гори, съсипването на реки и унищожаването на биологичното земеделие. Притесняват се, че това ще стане ежедневна практика, ако няма промени в закона, касаещи НАТУРА 2000.

„Събираме се, за да има бъдеще за природата на България и за всички нас, защото искаме да живеем в нормална страна, в която законите се спазват. Събираме се, защото на 30 юни 2020-а в парламента се проведе "дискусия" за промените в Закона за биоразнообразието. След нея бяхме уведомени, че предстои изготвяне на доклад за второ четене. Нямаше и намек, че исканията ни за премахване на всички текстове, засягащи Натура 2000 ще бъдат приети! Колегите ни напуснаха тази среща, която беше пълна пародия и бяха обявени за „зелена хунта“ от Валери Симеонов“, обясни Радостина Ценова от Фондация „Биоразнообразие“.

Еко защитниците са недоволни, че Министерството на околната среда и водите вече 4 години организира подобни „кръгли маси”, крайният резултат от които е законопроект, нарушаващ европейските директиви, унищожаващ природата на България, премахващ научното начало при управлението на НАТУРА 2000 и създаващ условия за злоупотреба с европейските средства.

Протестиращите изразиха за пореден път желанието си всичко, което засяга НАТУРА 2000 да се премахне от промените в Закона за биоразнообразието. Радостина Ценова обясни, че иначе сме пред наказателна процедура, която Европейската комисия заплашва да отправи към нас.

„Тези пари ги плащаме ние гражданите и управляващите не ги интересува“, добави тя.

След като отправиха исканията си, еко защитниците се отправиха на шествие по централната улица „Александровска“.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил