Понеделник, 25 Яну 2021
    
Айтос

За Бедрие, която гони страха с куршум и лекува с вода върху точилка

  07.07.2020 12:38  
За Бедрие, която гони страха с куршум и лекува с вода върху точилка

На всеки се е случвало - в тежки моменти търсим нетрадиционни начини да си върнем баланса и спокойствието, или да излезем от орбитата на преживян стрес. От баби и прабаби е останала традицията за леенето на куршум и баенето срещу уруки. А след кончината на баба Вела, тези ритуали се оказаха в сериозен дефицит.

„Народен приятел“ издири май единствената айтозлийка, която в момента има куража да накара оловото да покаже страха ви наяве. Тя е на 69 години и се казва Бедрие Велиева. „Лея куршум от една година. Взех занаята от майка ми, а тя - от баба Вела, три пъти ходила при нея. Оловото показва всичко. Като на рисунка. Човекът три пъти пие вода, после с тази вода пръскам навсякъде - да се махат лошите сили. Питат ме, откъде знаеш какво ми е? Казвам им - куршумът се пръска и показва всичко", разказва Бедрие.

Другата мистична процедура, с която Бедрие лекува е "прекарване на вода през точилка". Този начин лекувал всяко оплакване, твърди айтозлийката. Технологията е простичка - пред "пациента" се сипва вода над точилката, а Бедрие, със светкавичен рефлекс успява да хване водата под нея. "Много помага при главоболие, идват хора с всякакви болести. Звънят и по телефона - нищо, че човекът го няма, веднага взимам точилката и действам. Много искам да помагам на хората", признава Бедрие. 

Жената разказва още, че най-често й звънят по телефона за уруки. "Затварям телефона и казвам думите от корана, зная ги наизуст. Само сини очи уручасват и това от майка ми съм го научила.", казва баячката.

Дъщеря й от девет години живее със семейството си в Нидерландия. „Когато не са добре - звънят ми по телефона. Имам внучка, учи за лекарка, Есра се казва. Обажда се дъщеря ми и плаче: „Майко, Есра я боли главата“. Веднага затварям телефона и започвам да й бая", смее се Бедрие.

Родена е в Тополица, оженила се в Айтос. Завършила е осми клас, от години живее на улица „Милин камък" 18, заедно със сина си. „Била съм бебе на 30 дена, когато баща ми починал. Пораснала съм при втори баща, не ме искал, имах тежко детство. Баба ми ме е гледала до 10 години. Като дете, всяка вечер съм се молила на Аллах - той да е напред, а аз след него", спомня си жената.

От една година започнала да бае, но вече много хора я търсят. Други носят дрехи. "И така става - връщам куршума и водата. Но по телефона куршум не лея - или на човека, или на дрехата му. Слагам и червен конец против уроки, трябва да се носи две години, после да се хвърли в течаща вода. И това майка ми го научила от баба Вела". Майка й починала преди осем години в Тополица. Баела и леела куршум дълги години. Сега комшиите и хората от селото идват при Бедрие, знаят, че й е завещала занаята.

Не иска такса, ако й оставят нещо - благодари с благословия. "Само се радвам и искам хората да оздравеят", казва още баячката. Отказвала на молби за магия, не искала да има нищо общо с тях - Аллах подреждал нещата, не се бърка в неговите дела.

Иначе, седне ли някой пред нея, усещала енергията му, и си има едно наум, кой е добър и кой - лош човек. Не разпитва "гостите" си - трябва да седнат и да мълчат - куршумът й открива кой за какво е дошъл.

Най-често идвали хора след катастрофа. "Не са пострадали, но искат да извадят страха, или имат други притеснения. Ако човекът има уруки, когато бая, започвам да плача и дълго да се прозявам, прозява се и той - това означава, че стореното от лоши очи, излиза от него", обяснява Бедрие.

От 40 години работи на полето, в една земеделска кооперация - реже лозя, събира череши, копае. Не й тежи, свикнала е с кърската работа от дете. Преди година започнала да помага на близки и приятели, прави го и сега, когато е свободна. "Хората станаха много, случва се да остана до късно вечерта - искам да помогна на всички", казва Бедрие. И бързо си взима „довиждане", да не закъснее за полето.

НП

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил