Понеделник, 01 Фев 2021
    
Бургас

От началото на годината: 1 734 000 лева в глоби е събрала бургаската „Пътна полиция“

  02.07.2020 16:42  
От началото на годината: 1 734 000 лева в глоби е събрала бургаската „Пътна полиция“

20 750 акта са платили шофьори-нарушители до момента

 

Георги РУСИНОВ

 

20 750 акта са платили шофьори-нарушители в КАТ-Бургас от началото на годината. В периода от 1 януари 2020-а до 20 юни 2020-а същите тези водачи са заплатили 1 734 000 лева в актове, съобщиха от Областна дирекция на МВР-Бургас за „Черноморски фар“.

Преди дни голяма част от тях останаха изненадани от факта, че когато отиват в КАТ-Бургас за смяна на талон, подновяване на книжка, или регистрация на автомобили, на гишето ги сюрпризират с дължимите им суми.

От полицията отговориха на наш репортер, че това е нормална практика и няма нищо ново. Всеки, който отива да ползва услуги в „Пътна полиция“ бива проверен в системата. Така, ако на името му има глоби, то информацията веднага става ясна на служителите на КАТ-Бургас.

Преди няколко дни от Главна дирекция „Национална полиция“ обявиха, че вече всеки може да проверява дали има невръчени глоби в КАТ онлайн. Това ще става през портала на МВР. Известно е, че има една определена част шофьори, които разбират късно за това, че например са преминали с висока скорост през даден участък и са заснети от камера. А, че институциите имат трудности при събирането на неплатени глоби, също е добре известно.

Доскоро проверки можеха да се правят само по влезли в сила фишове и наказателни постановления.

Само за последните три седмици на граничните пунктове в страната са връчени около 12 хиляди фиша на стойност над милион и половина лева. На терминалите на КПП-тата са били платени над 300 хиляди лева. Според Вътрешното министерство новият начин на проверка ще е полезен за всички, които имат съмнения, че имат невръчени глоби. За справката онлайн са необходими само номер на шофьорската книжка и ЕГН.

Системата обаче не казва колко са невръчените фишове, нито за какво. А това, че имаме такива, не означава, че ще могат да се платят на момента, предупреждават от полицията. Първо все пак ще трябва да получим документа за нарушението. Заплащането им става, в което и да е Районно управление в страната, ако са електронни фишове. Ако са наказателни постановления трябва да се посети съответната Областна дирекция на МВР по постоянен адрес.

„С тази услуга искаме да подпомогнем процеса, гражданите да бъдат по-информирани и да пристъпят към заплащане, да обърнем процеса към превенция, така че да бъдем по-толерантни на пътя и да спазваме всички закона за движение по пътищата”, обясни Младен Петров от МВР пред „Нова ТВ“.

Освен през онлайн портала, глобите ще могат да се заплащат чрез терминал в структура на МВР, банков превод, пощенски запис, интернет банкиране, каси за парични преводи и чрез КЕШ-терминали. От МВР съветват гражданите, платили глобите си, да пазят платежния документ в жабките на автомобилите си, защото съществува разминаване между системите на банките и „Пътна полиция“. Важно уточнение е, че ако имаме невръчена глоба и получим документ, на границата няма да се налага да плащаме веднага, а може да продължим пътуването си. Гратисният период е от месец и половина.

Наши читатели вече споделиха опит, че системата дава грешки и не могат да направят справката си. Подобна беше ситуацията и с е-винетките, когато стартира онлайн продажбата. Тогава доста хора не можеха да ги закупят.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте