Събота, 30 Яну 2021
    
Созопол

Представиха плана за финансово оздравяване на Община Созопол

  26.06.2020 12:18  
Представиха плана за финансово оздравяване на Община Созопол

Планът за финансово оздравяване бе представен от кмета Тихомир Янакиев в киносалона на НЧ „Отец Паисий“. Общоградското събрание се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки – за присъстващите бяха осигурени маски и дезинфектант, а настаняването им бе през седалка.

Оздравителният план е разработван в продължение на три месеца от трите отдела на Дирекция „Финансово-счетоводна“ под ръководството на кмета и под строгия контрол на Министерство на финансите. Документът вече е одобрен от МФ и е внесен за гласуване в Общински съвет.
Планът е изработен на база данни за 2019г. като е разиграна прогноза за периода 2020-2022г. Целта е през 2021 и 2022г. да бъдат спестени средствата, които ще бъдат разплатени сега.

Мерките, които са заложени за изпълнение в оздравителната програма по препоръка на Министерство на финансите са в оптимизирането на приходната част – съответно повишаване събираемостта на данъци и такси от услуги, като мерките в разходната част са сведени до минимум с цел изплащането на безлихвения заем да не се отрази неблагоприятно върху качеството на живот и управление на Община Созопол.

Безлихвеният кредит е в размер на 2 960 000 лв. и е формиран изцяло от използвани и получени, но неразплатени стоки и услуги. Според плана, кредитът ще бъде разплатен до края на 2022г., а Общината ще бъде оздравена като четирите показатели, които към момента са нарушени, ще бъдат сведени до един и Общината ще бъде финансово стабилизирана.

Философията на настоящото управление е оптимизиране на разходите чрез преминаване на много дейности към Общината. Паркингите вече са общински, което несъмнено ще повиши приходите в хазната, предстои озеленяването също да премине към Общината.

Янакиев заяви, че според него до момента не се е спазвала финансова дисциплина и слага край на сключването на неизгодни сделки, а като пример даде договора със сметопочистващата фирма за 12,5 млн.лв. Кметът „хвърли светлина“ и по проекта за осветление, чийто дълг още не е изплатен, въпреки че за него е имало осигурено финансиране. Той не скри ефективността на новите тела, но въпреки икономиите, които достигат до 70%, инвестицията ще бъде изплатена след 40 години.

Дългът на Общината към момента вече е намалял до 21,5 млн.лв. като задълженията се изплащат постепенно, въпреки отежнената ситуация, породена от коронавирус.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил