Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бургас Общество

Студенти не искат присъствена сесия

  21.06.2020 17:36  
Студенти не искат присъствена сесия

Дона МИТЕВА

Лично вирусологът доц. Велинов проверява повърхностите, обработени с новия препарат, заявиха от учебното заведение

Студенти от Бургаския медицински колеж, специалност „Помощник-фармацевт“, изпратиха жалба до медиите, без да я подписват с имената си, мотивирайки се, че се страхуват от репресии. Жалбата е срещу това, че  изпитната им сесия е присъствена. В нея се казва: „България е в извънредно положение заради световната пандемия от Covid-19, случаите на заразените граждани нарастват и въпреки предписанията на здравния министър, в Медицински колеж - Бургас, специалност „Помощник-фармацевт“, еднолично променят формата на полагане на изпитната сесия - от дистанционно към присъствена.

Искаме да попитаме:

Как Колежът ще гарантира безопасност на студентите и техните семейства в условия на пандемия?

Доколко легитимно е Колежът да взима еднолични решения, които са в разрез със заповедта на министъра на здравеопазването, с ограничаване на огнищата на зараза на COVID-19?

С какво Колежът в Бургас е по-различен от останалите подобни колежи в страната (например този във Варна), където всички изпити са дистанционни?

Защо институциите, които трябва да упражняват контрол по изпълнението на ограничителните мерки мълчат?

Ние, студентите от Медицински колеж - Бургас и нашите семейства, искаме да заявим нашето несъгласие да поемаме необоснован риск, засягащ нашето здраве и живот, и бихме искали да призовем всички институции и граждани да ни подкрепят“.

От ръководството на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ отговориха на запитване на „Черноморски фар“, че официално няма входирана такава жалба нито до проф. Миткова, нито до директора на колежа.

Въпреки това пиарът на учебното заведение изтъкна няколко факта, които красноречиво говорят, че няма нарушение на правилата. Първо, че много преди изпитната сесия всеки преподавател, по заповед на ректора, е заявил каква форма предпочита – онлайн изпитване или пряко. Указанията от ръководството са да се спазват всички предпазни мерки при присъственото изпитване. На това отгоре в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ има 10 зали за по 300 души. Така че по време на изпита, където се явяват максимум до 50 студенти, може да бъде спазена изискуемата дистанция без притеснения. Ще се държи също присъстващите да са с маски.

Освен това, да припомним, че всички учебни помещения в корпусите на Университета са дезинфекцирани с препарат последно поколение, който е с доказана ефективност срещу различни бактерии, гъбички и вируси, особено срещу вирусите на грипните щамове, както и срещу коронавируси. Вирусологът доц. Цветан Велинов, декан на Медицинския факултет, вече няколко пъти е проверявал повърхностите, обработени с новото поколение дезинфектант, и е коментирал със свои колеги, че резултатите са впечатляващи.

 

Щом за зрелостниците може матура - и за студентите не е проблем присъственият изпит

 

И не на последно място в подкрепа на реалния изпит може да се изтъкне и фактът, че Просветното министерство разреши и вече са проведени матурите на зрелостниците и националното външно оценяване за седмокласниците.

В преподавателските среди на колежа се знае, че част от изпитите са доста тежки и изискват усилия, за да бъдат положени успешно. Вероятно подалите жалбата до медиите са се надявали, че при провеждане на дистанционно изпитване по-лесно ще се справят с материята.

Говори се също, че бъдещите фармацевти  работят в аптеки или най-малкото, избирайки професията си, са  наясно, че аптеката не е мястото с най-безопасната и стерилна среда.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил