Понеделник, 25 Яну 2021
    
Созопол

Емил Димитров – Ревизоро: И да очаквате, няма да спра строежа на Алепу

  16.06.2020 11:58  
Емил Димитров – Ревизоро: И да очаквате, няма да спра строежа на Алепу

Силвия ШАТЪРОВА

 

„И да очаквате, няма да спра строежа на Алепу“. Това заяви министърът на околната среда Емил Димитров – Ревизоро в Бургас. Той е в морския град за подписването на договора между екоминистерството и ВиК – Бургас за изпълнението на интегрирания воден проект за област Бургас. Мащабният проект се финансира от Оперативна програма „Околна среда“. Общият размер на инвестицията е 459,3 млн. лв.

Строителството на четириетажната сграда на брега на плажа предизвиква сериозно недоволство у обществото през последните седмици. След проверки сградата бе определена като подпорна стена. Екоактивисти и жители на Община Созопол организираха протести.

„Ще изчакам прокуратурата и системата да се произнесат“, лаконично отговори пред журналисти Димитров.

На въпрос дали екоинспекцията в Бургас е търсена между издаването на двете разрешителни за строеж, министърът отговори, че не за всичко, за което търсят РИОСВ-Бургас, той бива информиран в София.

„Всичко, което е трябвало нашите хора са го направили. Чакаме становище и системата да се произнесе. Видях го по телевизията, много интересен обект. Не ми прилича на защитна стена, предполагам, че пред него има и хотел. Може би по проект ще е много хубав. Има си инвеститори, нека те кажат какво е проектирано и какво е направено“, заяви той.

Екоминистърът се ядоса, че го занимавали само с това коя била жената на проектанта, или тъщата на охранителя.

„Ако някой ще се произнася то това трябва да е инвеститорът. Вие ме занимавате с това кой проектирал канализацията, на кой не му харесал изгледа. Няма да спра проекта, ако това питате. Знам, че това искате – да ходя като бухалка и да спирам на кой каквото не му харесва“, отсече Димитров.

Върхованта административна прокуратура протестира издаденото разрешение за строеж от главния архитект на Община Созопол през 2018-а. На практика строителството би следвало да е спряло, но снимки и видеа в социалните мрежи показват точно обратното - работата върви с пълна сила. Подготвят се нови протести на недоволни от презастрояването на Черноморието.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил