Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бизнес

Срив на полетите до летище Бургас

  05.06.2020 15:42  
Срив на полетите до летище Бургас

Дона МИТЕВА

91% по-малко са очакваните полети на летище Бургас за този месец, сравнено със същия период на миналата година. Този факт, сподели на среща с туристическия бранш Живко Табаков, председател на Комисията по туризъм в общинския съвет. Данните са изискани от концесионера „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. От становището става ясно още, че от ръководството на летището не могат да се ангажират с прогнози за летателната програма. Знае се, че за  май спадът на пътническия трафик е с 99%. В момента аеропорта изпълнява редовни полети до Лутън в Лондон.

По време на дискусията всички единодушно подчертаха, че ключът за оцеляване на летния туризъм са чартърните полети, а в момента има още прекалено много неясноти, които спират чуждите туроператори да планират точни дати за идване на българското Черноморие. От бранша настояват за ясни сигнали, отправени от министерството на туризма, към чуждестранните контрагенти, които да отпушат сезона.

Кръгла маса по проблемите на туризма в сянката на Ковид 19 в Бургас, която е инициирана от Табаков, събра в Културен център „Морско казино“  хотелиери, туроператори, екскурзоводите и представители на общините.

35 евро субсидиране не само на седалка, а на всеки турист, поискаха от бранша.

Кристалина Пирева, председател на бургаската организация на екскурзоводите е категорична, че неяснотите за летателната програма произтичат от българска страна. Тя настоя и за промяна на законодателството, което да направи ефективни проверките. „За онези, които са лоялни и работят на светло оцеляването ще е още по-трудно, от това на хората в сивия сектор. Да се конкурираме с тях във всички сфери на туризма е просто невъзможно. Затова контролът трябва да е ефективен“, коментира тя.

Представител на Съюза на хотелиерите - Слънчев бряг коментира, че е малко базата, която е за български туристи. В голямата си част тя е насочена към чартърните туристи, идващи от чужбина, което обуславя и факта, че големите хотели няма да отворят. 

Малките хотели на юг- ще извлекат полза

 

Лъч светлина в туризма на юг от Бургас видя единствено Стоян Василев, общински съветник от Приморско и председател на комисията по туризъм. „Малките, семейни хотели ще извлекат полза от трудния сезон. При нас се разчита на български туристи. Ако правилно се подходи към българския пазар, той може да донесе частични компенсации за бранша“, коментира той.

В браншовата среща участва председателят на гражданската инициатива Изправи се бг  - Мая Манолова.

Тя коментира, че е разгледала като подготовка за срещата международна класация, в която се включени 13 страни и 18 града с курорти, където летовниците биха се чувствали относително спокойни от заплахата COVID-19. За нейно съжаление в нея не е представен нито един български град или курорт.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил