Сряда, 17 Фев 2021
    
Бизнес

Много внимателно наемат на работа в туризма

  19.05.2020 14:29  
Много внимателно наемат на работа в туризма

Дона МИТЕВА

Средно за страната за едно свободно работно място се борят по 7 безработни. Най-много  - по 19, се конкурират в Сливен, а най-малко - по трима, в Бургас и Варна, сочи справка, изнесена от статистиката.

По прогнози на икономистите, безработицата ще продължи да расте предвид несигурната ситуация около пандемията с коронавирус.

 Предвид новите изисквания, които все още не са напълно изяснени, за летния туристически сезон и наемането на работа от бранша става внимателно. Липсата на туристически борси се компенсира с онлайн възможности, които са създадени както от Агенцията по заетостта, така и от социалните мрежи и специализираните издания за обяви.

Прави впечатление, че ресторантьорският бизнес, който възстанови дейността си, вече се окопитва и тръгва да попълва персонала си, особено в градове като Бургас.

 Култовото кафене „Октопода“, което се намира в Морската градина, в близост до Летния театър, търси за сезона например момчета за обща работа на външен район. Те трябва да са  над 18-годишна възраст. Справка за условията на работа може да се направи на място. Друго известно бургаско заведение - бистро „Ореха“, на „Богориди“, търси сервитьор/ка, помощник-сервитьор и готвач - топла кухня.

Доказателство за това, че туристическият бизнес се събужда са и обяви  за наемане на персонал от по-малките населени курортни места на юг от Бургас. Например хотел с ресторант в Приморско търси  да назначи за сезона почти  пълната гама от персонал: готвачи, администраторки,  сервитьорки. За да се примами читав персонал се предлага храна и квартира или транспорт от и до Бургас, коректно заплащане и трудов договор.

 

Малките хотели на юг - вече с резервации

 

 

 

Георги Николчев, председател на Асоциацията на собствениците в туризма, потвърди, че при направената обиколка на курортните селища на юг от Бургас е установил, че вече започват да посрещат първите туристи, които са българи. Най-добре се ориентират в сложната обстановка собствениците на семейни хотели. Готовността да се посрещат туристи потвърди и кметът на Приморско Димитър Германов.

 

Хотелиерът Дачев: Искаме актуална информация за чартъри

 

За разлика от малките хотели, онези - мастодонтите в Слънчев бряг, Несебър, Поморие, не знаят какво да правят. Бургаският бизнесмен Радостин Дачев, който има и хотел в Несебър, поиска актуална информация за полетите от Летище Бургас да се предоставя на страницата на министерството, за да могат хората от бранша да се ориентират в обстановката. „Ние не знаем какво да правим – нито назначаваме, нито уволняваме. Правят се само козметични ремонти. На този етап неяснотите са  толкова много“, оплака се той. По негова информация само около 15% от летателната програма се очаква да се реализира това лято.

Негови колеги, собственици на големи хотели, също не бързат да назначават работна ръка, питайки се дали ще им излезе сметката, ако отваряйки, трябва да запълват само една трета от капацитета на местата за настаняване.

„По предварителна информация, първите чартърни полети на големите компании като TUI и други трябва да кацнат между 15 и 17 юни. По тази логика никой не бърза да назначава персонал“, коментира Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара.

Иван Кирязов, който оперира с туристи от Беларус и Украйна от дълги години, е категоричен, че не само хотелиерите не бързат да назначават персонал, а и  туроператорите също не наемат. „Въпросите са повече от отговорите. Ние също не връщаме на работа представителите и обслужващия персонал, който сме съкратили, защото не знаем кога ще започнем работа“. По негови думи ситуацията е еднаква както за страните от Европейския съюз, така и за трети страни – онези извън ЕС. Той подчерта, че Беларус е с отворени граници и при двустранна среща и споразумение лесно могат да се докарат туристи от там. „В Украйна също има готовност. Автобусният транспорт е готов, но тук участва и Румъния, през която трябва да се минава. Затова аз предложих нашето правителство да проведе активни разговори с румънските си колеги, за да се осигури коридор за транспорта от Беларус и Украйна. Интересът е огромен от страна на туристите от тези две страни. Изчакват с нетърпение яснота кога отваряме границите, и връщайки се обратно дали няма да бъдат карантинирани. Но този въпрос от тяхна страна ще бъде решен“, категоричен е Кирязов.

Не са редки и обявите от хора с опит в различни позиции в туризма, които предлагат на работодателите да ги наемат.

Със сигурност по един или друг начин ще бъде спазена и тази година традицията заведенията и хотелите да привикат на работа първо стари  познати от предходни лета кадри, на които имат доверие и тогава да търсят нови хора за наемане на работа.

 

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Вивиана Асса: Между черно-белия и цветния Бургас
  15.11.2020 10:36      

Искам внуците ни да знаят кои сме и какъв е бил нашият живот