Понеделник, 01 Фев 2021
    
Бизнес

КНСБ: Липсва логика ДДС да се намалява на 9%

  17.05.2020 18:19  
КНСБ: Липсва логика ДДС да се намалява на 9%

Липсва логика да се намалява ДДС на крайната стока в заведенията и ресторантите на 9%, когато в същото време ДДС на междинните стоки остава 20%. Това означава, че крайната цена за потребителите няма да намалее, написаха в изявление от Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ).

Според КНСБ разликата от 11% между предишния и новия данък ще присвоена като печалба от бизнеса, а цените ще останат същите. „Това не е нищо повече от преразпределяне на пари от бюджета към бизнеса. По този начин се намалява преразпределителната роля на държавата във време, когато ни трябва точно обратното - по този показател сме на едно от последните места в ЕС”, гласи още писмото. Според синдикатите въвеждането на диференцирано ДДС не е антикризисна мярка, а върху цените може да се повлияе единствено с намаляване на целия размер на ДДС – например от 20% на 15%.

Затова и синдикатите за пореден път настояха да се въведен необлагаем минимум, когато да е равен минимална работна заплата, т.е. 610 лв. Освен това, от КНСБ настояват за поетапно увеличаване на максималния осигурителен доход до сума, равна на 10 пъти установената минимална работна заплата. Предлагат се и 2 други данъка – данък върху финансовите транзакции от 0.1% при обмяната на акции и облигации, и еднкратен данък „богатсво” за 2020 г. за притежавано движимо, недвижимо имущество и активи над определена стойност. Предлаганите мерки ще струва до 3.8 млрд. лв. на държавния бюджет, но ще донесат 3.01 млрд. лв.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте